«Μουσείο της Ευρώπης»

95

Προοδεύει στην πορεία της υλοποίησης το «Μουσείο της Ευρώπης» 

Η πορεία των εργασιών του νέου Μουσείου της Ευρώπης, που θα ανεγερθεί στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων,
 αποτέλεσε το θέμα συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12/10 μεταξύ των εκπροσώπων του φορέα «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», κ. Κώστα Φούρκα και κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας  κ. Ευαγγελία Πάντου και την επιβλέπουσα των εργασιών του Μουσείου της Ευρώπης, μηχανικού της ΕΦΑΛΑΚ κ. Κωνσταντίνα Ντουβή.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η όλη διαδικασία για την χρηματοδότησή του κινήθηκε από τον πρόεδρο των «Φίλων των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», πρώην υπουργό  κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Στην παραπάνω συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά η πορεία της αδειοδότησης του έργου και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, προκειμένου   να γίνει η προκήρυξη για την κατασκευή του μουσείου, μιας και όλες οι υπόλοιπες προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Εκ των σημαντικότερων υποχρεώσεων της ΕΦΑΛΑΚ είναι η ολοκλήρωση της μουσειολογικής προμελέτης και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, που θα υποστηριχθούν και  με την πρόσληψη
τεχνικού συμβούλου για το έργο.

Οι προβλεπόμενες εργασίες στο υπάρχον κτίριο, όπως φαίνεται  και από τις φωτογραφίες, είναι η αλλαγή της στέγης, η δημιουργία μεγάλων παραθύρων – βιτρινών, μέσω των οποίων θα είναι ορατά τα εκτιθέμενα ψηφιδωτά από την Παλαιολόγου και την Διοσκούρων, η δημιουργία χώρου πρασίνου στον προαύλιο χώρο, όπου παλιά υπήρχαν εργαστήρια και αποθήκες ψηφιδωτών, με την καθαίρεση του τοίχου επί της Διοσκούρων και βέβαια η θωράκιση των ψηφιδωτών με προστατευτικούς αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», «που πέτυχαν την χρηματοδότηση του έργου και την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, χάρη  στην ακούραστη προσπάθεια του προέδρου τους κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση ενός μουσείου- κοσμήματος στο κέντρο της Σπάρτης, του Μουσείου της Αρπαγής της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ :LAKONIKOS.GR