Αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

72

Την περιοχή δυτικά των εκβολών του Νέδοντα, όπου μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εκτελούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, παρατηρώντας ωστόσο ότι ο αριθμός των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι τεράστιος και οι δυνατότητες μικρές. Οπως σημείωσε ειδικότερα, η Π.Ε. διαθέτει στην παρούσα φάση ερπυστριοφόρο και ελαστοφόρο φορτωτή, JCB και φορτηγό, ενώ οι μπουλντόζες είναι ανενεργές λόγω βλαβών. Σημαντική, πάντως, κρίνεται η συμβολή που θα έχει η περιστρεφόμενη τσάπα η οποία από σήμερα ξεκίνησε να συμβάλει στις εργασίες αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το συγκεκριμένο μηχάνημα, λόγω κακής μεταχείρισης και συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια, είχε εγκαταλειφθεί και παρέμενε αχρησιμοποίητο για 3,5 τουλάχιστον χρόνια. Οι προσπάθειες της Π.Ε. Μεσσηνίας, από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα περιφερειακή Αρχή, ήταν να αποκαταστήσει τις βλάβες και μετά από μεγάλο αγώνα (συνεργεία, αντιπροσωπείες, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό) εντάχθηκε σήμερα στο στόλο των υπηρεσιών της Π.Ε. και θα εργάζεται σε δύο βάρδιες”.

ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές εργολαβίες ανά την Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η Π.Ε. έχει ήδη ολοκληρώσει δύο αντιπλημμυρικές εργολαβίες, 400.000 ευρώ, σχεδιασμένες από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, με τις οποίες έγιναν παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος.

Ο σημερινός σχεδιασμός, αφορά έργα ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, εκ των οποίων άμεσα υπογράφονται με τους αναδόχους συμβάσεις συνολικής δαπάνης 650.000 ευρώ, με αντικείμενο καθαρισμούς και συντηρήσεις  τεχνικών έργων σε όλο τον νομό.

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για ποσό 1.200.000. ευρώ που αφορά την ανάδειξη αναδόχου για έργα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους ποταμούς Πάμισο και Αρι καθώς και στους παραποτάμους τους. Εχει δρομολογηθεί επίσης η δημοπράτηση έργου 1.200.000 ευρώ για καθαρισμούς αποστραγγιστικών τάφρων και του οδικού δικτύου  στην περιοχή του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Οι παραπάνω εργολαβίες, ωστόσο -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης-, λόγω και του ύψους του προϋπολογισμού τους είναι χρονοβόρες στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ακόμα, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με συνεργεία και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν καθαρισμούς της βλάστησης σε πρανή και τάφρους απορροής, στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο καθώς και στο δασικό δίκτυο και συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή απορροή των ομβρίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών παρέμβασης.

Παράλληλα  αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ καθώς και σε τεχνικά έργα (γέφυρες κ.λπ.), ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο, κατά την διάρκεια του οποίου τα συνεργεία ολοκλήρωσαν παρεμβάσεις στις περιοχές Πετράλωνα – Μαγγανιακό, Αρχαία Μεσσήνη – Μονή Βουλκάνου, Θουρία – Πολιανή, Λάμπαινα – Αριστοδήμειο – Ανεμόμυλος.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη της Καλαμάτας από το υπουργείο Υποδομών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Κ. Καραμανλή, με την οποία ενεργοποιήθηκε το άρθρο της σύμβασης παραχώρησης για την υλοποίηση έργου 79 εκ. ευρώ, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.

“Οι ανάγκες του νομού είναι τεράστιες, δεν τελειώνουμε με αυτά που σχεδιάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα που μπορούν πιθανότατα να προκαλέσουν καταστροφές” σημείωσε, καταλήγοντας ο Στ. Αναστασόπουλος.