Έδωσαν στο ΕΣΡ αρμοδιότητες ελέγχου των αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες;

116
Και ο κρίνων... κρίνεται...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εμπλουτίζει το ρόλο του, μιας και τα υπόλοιπα θέματα μάλλον τα έχει λύσει…

Για πρώτη φορά εισάγεται σε νομοθεσία η αρμοδιότητα να επιβλέπει και να ελέγχει αναρτήσεις χρηστών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρόκειται για τα βίντεο που αναρτώνται σε πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα. Του εκχωρείται η αρμοδιότητα και εντολή να ελέγχει σειρά κανόνων που προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Οι κανόνες αφορούν (λέμε τώρα) την προτροπή εγκλημάτων, ιδιαίτερα εγκλημάτων τρομοκρατίας, την υποκίνηση σε βία και την προβολή μίσους λόγω φυλής, φύλου, χρώματος ή θρησκείας.
Για τους παραβάτες θα προβλέπονται πλέον και χρηματικά πρόστιμα. Αξίζει να τονιστεί ότι οι κανόνες της “παιδικής προστασίας” επεκτείνονται σε όλες τις πλατφόρμες συνεχούς ροής βίντεο όπως Netflix, YouTube κ.λπ.

Έτσι, μετά τα διάφορα ΗΟΑΧΕΣ, η αποστολή του “παιδονόμου” και του “προστιματά” των αντισυμβατικών χρηστών των Κοινωνικών Δικτύων, ανατίθεται σε ένα από τα πιο αποτυχημένα “ανεξάρτητα όργανα” που κατά κοινή ομολογία δεν ανταποκρίνονται με επάρκεια και αντικειμενικότητα στον όποιο ρόλο προβλέπει ο νομοθέτης.

Όπως λένε τα συστημικά κόμματα «…η νέα μεγάλη ιδέα των Ελλήνων είναι η Ευρώπη (και ότι αυτή νομοθετεί)». Μόνο που ξεχνούν ότι «όταν παραφορτώσεις το γαϊδούρι, αυτό γίνεται ανυπάκουο».