Πρόεδρος Βουλής, Βουλευτής και Δικηγόρος εμπλέκονται σε ένα σύστημα πώλησης χρυσών διαβατηρίων…

178

Στο νέο δημοσίευμα επονομαζόμενο  The Cyprus Papers Undercover, δημοσιογράφοι του Al Jazeera υποδύονται δυνητικούς επενδυτές στην προσπάθεια να «αποκαλύψουν» πώς οι υψηλότερες πολιτικές τάξεις της χώρας είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και να υπονομεύσουν τους καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια, παρέχοντας στον εγκληματία πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια χωρίς βίζα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της Ερευνητικής Μονάδας του Al Jazeera, The Cyprus Papers,  που αφορούσε διαρροή 1.400 εγγράφων «που δείχνουν ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους δικούς της νόμους και επέτρεψε στους καταδικασθέντες εγκληματίες και φυγάδες να αποκτήσουν την ιθαγένεια της»

Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει ότι η κυπριακή υπηκοότητα μπορεί να αποκτηθεί σε όποιον επενδύει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συχνά μέσω επενδύσεων σε ακίνητα.

Σημειώνει ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα διαβατηρίων, η χώρα έχει κερδίσει περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια). Το ποσό χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί, όπως αποκαλεί το Πρακτορείο του Κατάρ, «η αποτυχημένη οικονομία του έθνους».

Αν και νόμιμο, το πρόγραμμα επικρίνεται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, λέγοντας ότι διευκόλυνε τη νομιμοποίηση εσόδων από κλοπές από τη Ρωσία και όχι μόνο

 Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ