Στην κοιτίδα του Φωτός, την Αρχαία Ολυμπία διεξήχθη το τριήμερο 18-20 Σεπτεμβρίου 2020 (με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία), το 1ο OLYMPIA FORUM.

To κύριο θέμα του ήταν η   Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών.

 Στόχος ήταν να παρουσιαστούν επιλεγμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη και η ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να συζητηθεί το τρόπος που οι πρακτικές καλής διακυβέρνησης πρέπει να προωθηθούν μέσω και εντός των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών αναφορικά με το θέμα αυτό, μεταξύ διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και να υποστηριχθούν εκείνες οι πολιτικές της ΕΕ που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές ανάγκες.

Τα συμπεράσματα του FORUM να καταγραφούν, να αξιολογηθούν και να αποτελέσουν την βάση εργασίας για τις δράσεις που από κοινού με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους φορείς, τους επιστήμονες, να αναλάβουμε ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος που δεν είναι άλλος από την Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών.

Αυτές τις τρεις(3) ημέρες τέθηκε σε διάλογο :

α) η προώθηση της αριστείας

β) καινοτόμων πρακτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη

 γ) η παροχή γνώσης για τον σχεδιασμό τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών

δ) η δημιουργία θέσεων εργασίας

  ε) η ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων

στ) οι συνέργιες μεταξύ Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα

ζ) η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας

η)  η ανάπτυξη της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού

 θ) η  προφύλαξη και βελτίωση του περιβάλλοντος

 ι) η βελτίωση των υποδομών και της συνδεσιμότητας.

Από τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη ανάκαμψης ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της χώρας, αλλαγής του οικονομικού μοντέλου , συνυπολογίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία  προς την Πράσινη και την Ψηφιακή κατεύθυνση αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ 21′-27′.

Επισημάνθηκε επίσης ο  κομβικός ρόλος των Περιφερειών που πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, στο πλαίσιο σχεδιασμού των έργων και των δράσεων, για την κάλυψη των αναγκών κάθε τόπου. Κάτι που περικλείεται στο ισχυρό μήνυμα που εκφράστηκε ότι  «όλοι μαζί θα κάνουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε πραγματικότητα ενώνοντας τις δυνάμεις μας» με συν-αντίληψη και με μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξη

Στοχευμένες ήταν οι αναφορές που έγιναν  για:

 α) την  4η βιομηχανική επανάσταση,

β) την ψηφιοποίηση

γ) την ψηφιακή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα,

 με συνέργειες εντός και εκτός τειχών και πυξίδα την υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα.

Κύκλους εργασιών του FORUM απασχόλησε η “πράσινη στροφή”, της Ευρώπης, ως μια επιτακτική ανάγκη με ξεχωριστή την πρωτοβουλία για την απολιγνιτοποίηση από την Πρόεδρο της Κομισιόν γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει αλλαγή σε όλα όσα ξέρουμε και να σχεδιαστούν όλα από την αρχή.. Η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία όπως τονίστηκε θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να εφαρμοστεί.

ΠΗΓΗ: Patrisnews

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Η Υγεία στην Ηλεία. Από εγκαίνια πάμε καλά….

γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος Έγινε λέει ανακαίνιση της Παιδιατρικής μονάδας στο Νοσοκομείο Κρεστένων. Και επειδή…

% μέρες πρίν

Για μια Ευρώπη των εθνών

 Γράφει ο Γιάννης Κουριαννίδης* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ευρύτερα γνωστή στο κοινό ως «Κομισιόν») αποτελείται από…

% μέρες πρίν

Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα…

% μέρες πρίν