Κέντρο μνήμης και πολιτισμού δημιουργείται στις Καρυές Λακωνίας

272

Μια «κιβωτό» που θα στεγάσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των Καρυών έχει στα «σκαριά» ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών. Το Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών αποτελεί ένα σπουδαίο εγχείρημα που ο Σύνδεσμος έχει ως όραμα, τα τελευταία τουλάχιστον 14 χρόνια. Η συγκεκριμένη πολιτισμική μονάδα θα είναι αφιερωμένη στους απανταχού Καρυάτες, διαμέσου των αιώνων, με ιδιαίτερη αναφορά στους Καρυώτες που αναζήτησαν την τύχη τους στην Αμερική και άλλες χώρες.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Ρέπουλης στον «Λακωνικό Τύπο», «θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, έναν χώρο που θα φιλοξενήσει την ιστορία της μετανάστευσης κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, αλλά και στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για τους συμπατριώτες μας που έφυγαν για τα ξένα, κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν και πάντα βοηθούσαν και συνεισέφεραν στον τόπο τους. Πολλά έργα στην περιοχή έχουν υλοποιηθεί με χρήματα των μεταναστών».
Το Κέντρο, θα περιλαμβάνει λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, αίθουσα εκδηλώσεων (όπως διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές κ.α.), βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικούς χώρους, αίθουσα υπολογιστών. Θα φιλοξενηθεί σε συγκρότημα δύο παλαιών κτιρίων επί της κεντρικής πλατείας των Καρυών, που αγοράστηκαν από τον Σύνδεσμο το 2006. Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν αποπερατωθεί έως τα τέλη του 2021.

ΠΗΓΗ Lakonikos