Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δεν είναι κανονική. Είναι η ώρα να τη διαμορφώσουμε εμείς προτού μας σύρουν τα γεγονότα

89

Προβληματισμοί από ένα άρθρο του Δημήτρη Κρανιά

Με τον τίτλο «Η νέα πραγματικότητα δεν είναι κανονική», ο τ. βουλευτής Αργολίδας (και νυν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής) της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κρανιάς, έγραψε ένα άρθρο, εντυπωσιακό ως προς την εμβάθυνση και την πολυμέρειά του, έχοντας ως ερέθισμα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση του Covid -19.

Δημήτρης Κρανιάς

Όπως αναφέρει στο ξεκίνημα του άρθρου του, «Η νέα πραγματικότητα όμως δεν είναι κανονικότητα. Είναι στρέβλωση της ζωής μας, είναι παρά φύσιν. Το σκεπασμένο πρόσωπο, θεολογικώς για τους ορθοδόξους είναι μείωση της ανθρώπινης αξίας, κοινωνικά δε είναι μια μορφή ντροπής και μείωση της προσωπικότητας» .

«Το αιτούμενο είναι η συνειδητοποίηση αυτού που ζούμε και η αναζήτηση της εξόδου από την κρίση», τονίζει στην συνέχεια και αφού αναφέρεται εκτενώς στην καταστροφική λειτουργία του ανθρώπου επί της φύσης σημειώνει «Η τεχνολογική ανάπτυξη με έλλειψη σεβασμού στα φυσικά δεδομένα και τις ανθρώπινες αξίες αποδείχθηκε ότι έχει τίμημα και αδιέξοδα».

Αναφερόμενος στην ακολουθητέα κυβερνητική μεθοδολογία επισημαίνει «Εργαλεία όπως η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να πάρουν πρακτική μορφή και να μην πνίγονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες και μηχανισμούς, που διατηρούν μόνο το εύηχο κέλυφος. Στην πρακτική τους όμως, πολλές φορές, καταλήγουν να ευτελίζουν τις ίδιες τις λέξεις, να υπονομεύουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και να ευνοούν νέες αδικίες».

Η έκπληξη όμως προκύπτει από τον επίλογο του πάντοτε προσεκτικού (στον λόγο και τις κινήσεις του) πολιτικού στελέχους, όπου αναφέρει «Οι παραπάνω πολιτικές μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής σήμερα; Υπάρχουν τα κόμματα, τα πρόσωπα, που θα επιλέξουν το άλλο γήπεδο σε μια πραγματικότητα, που είναι ρευστή και σίγουρα δεν είναι κανονική; Ακριβώς επειδή η πραγματικότητα δεν είναι κανονική είναι η ώρα να τη διαμορφώσουμε εμείς προτού μας σύρουν τα γεγονότα. Αν θα τολμήσουν τα σημερινά κόμματα και οι σημερινοί πολιτικοί είναι ένα ερώτημα. Στη φύση και την πολιτική πάντως τα κενά καλύπτονται».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Παλαιότερο άρθρο του Δημήτρη Κρανιά με τίτλο «Ο Νικηφόρος, η ζωή και η πολιτική» ΕΔΩ