Αγριεμένος ο «Ιανός» κατευθύνεται στη Δυτική Ελλάδα και στη Πελοπόννησο. Προειδοποίηση για 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα.

171

Ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» θα αντιμετωπίσει από σήμερα η χώρα και συγκεκριμένα οι περιοχές που αρχικά θα χτυπηθούν είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει πολύ με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος, που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και που τείνει να ενταθεί.                   «Από το μεσημέρι της Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας» είπε και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα στο Ιόνιο και την Ηλεία  με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή» και έδωσε  βασικές οδηγίες. «Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής: Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

O κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους.

Μετά το πρώτο «χτύπημα», η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη