Στην Αρχαία Ολυμπία την Κυριακή 20/9 ο τερματισμός του διεθνούς Δόλιχου δρόμου

350

Ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, απόστασης περίπου 4800 μέτρων. Το 720 π.Χ. εισήχθηκε και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι διάφορες καταχωρήσεις για τον δόλιχο ως σήμερα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία ως προς την πραγματική απόσταση της διαδρομής του αγωνίσματος. Ωστόσο, η μέση αναφερόμενη απόσταση του αγώνα ήταν περίπου 18-24 γύρους, ή περίπου 4800 μέτρα.

Η διοργάνωσή του διεξαγόταν παρόμοια με τους σύγχρονους μαραθώνιους – οι δρομείς εκκινούσαν και τερμάτιζαν τον αγώνα εντός του σταδίου, αλλά η διαδρομή του αγώνα εκτεινόταν στους δρόμους γύρω από την περιοχή του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη διαδρομή αυτή συχνά πλεύριζαν σημαντικά αγάλματα και βωμούς του ιερού της Ολυμπίας, και πριν επιστρέψουν στο στάδιο περνούσαν και από το άγαλμα της Νίκης που βρισκόταν στον περίφημο ναό του Διός.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στην Ηλεία η διεξαγωγή του 9ου διεθνή αγώνα υπεραποστάσης με την ονομασία ΔΟΛΙΧΟΣ, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τερματισμό τον αντίστοιχο χώρο της Ολυμπίας.

Παράλληλα θα διεξαχθεί  και ο 2ος διεθνής αγώνας ΡΙΟΛΥΜΠΙΑ με εκκίνηση το Ρίο το Σάββατο 19 και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή του μεγάλου αγώνα δίνοντας την ευκαιρία σε αθλητές που δεν μπορούν να διανύσουν τα χιλιόμετρα του ΔΟΛΙΧΟΥ να ζήσουν την δυναμικότητα του αγώνα διανύοντας 144 χιλιόμετρα.

Η εκκίνηση  θα δοθεί στις 19/09/2020 ημέρα Παρασκευή στις 17:00 μ.μ. μπροστά από τον Αρχαιολογικό χώρο τον Δελφών και ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Άμφισσας Αντίρριου θα περάσει την γέφυρα Ρίου – Αντίρριου θα βγει στο Ρίο μετά θα ανέβει τα βουνά Παναχαϊκό και Ερύμανθο και αφού περάσει το χωριό Σκιαδά θα βγει στην περιοχή Κάπελης. Θα διασχίσει το δάσος της Φολόης μετά περνώντας από τα Ζηρέικα θα περάσει το φαράγγι του Ερυμάνθιου κάπρου και θα συναντήσει τα χωριά Πεύκη, Παλαιά Πέρσαινα, Κρυονέρι και Κλαδέο από χωματόδρομους. Τέλος, περνώντας από Μάγειρα και Κοσκινά, θα τερματίσει έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στην ανατολική είσοδο του αρχαίου σταδίου και στο μνημείο Κουμπερτέν.

Ο αγώνας διεξάγεται με τη στήριξη και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μεταξύ άλλων φορέων. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας υποστηρίζει έμπρακτα τη διοργάνωση παρέχοντας υλικά τροφοδοσίας των αθλητών, ανθρώπινο δυναμικό για την ασφάλεια του αγώνα και την αίθουσα εκδηλώσεων για την τελετή λήξης και τις απονομές. «Με τη διοργάνωση αυτού του διεθνούς αγώνα προβάλλεται αναμφισβήτητα ο Δήμος μας και κυρίως οι Κοινότητες από όπου διέρχεται.

Συνδέονται, ως αφετηρία και προορισμός, δύο σπουδαία κέντρα παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας, οι Δελφοί και η Ολυμπία. Θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού και οι αθλητές που θα συμμετάσχουν θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, τερματίζοντας δίπλα στο σημαντικότερο αθλητικό μνημείο της Ευρώπης, το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ