ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΙΑΟΣΕ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΥΡΓΟΥ-ΠΑΤΡΑΣ

189

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων αναγέννησης στο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού στον Πύργο, αφού εντός της επόμενης εβδομάδος θα δημοσιευτεί στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ο διαγωνισμός για το έργο  που αφορά την  ανακαίνιση του Σταθμού του ΟΣΕ, ένα έργο του γνωστού Γερμανού φιλέλληνα αρχιτέκτονα  Τσίλλερ.

Μάλιστα το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑ ΟΣΕ με βάση τον προγραμματισμό που παρουσίασαν στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ  Περικλής Νικολάου και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Αθανάσιος Κοτταράς. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν σύντομα ενώ ο συνολικός  προϋπολογισμός του έργου φθάνει τις  500.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αστική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ήπιας μορφής εμπορική χρήση τμήματος του κτιρίου.
Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στον χώρο ενώ λόγω της ιστορικής σημασίας του κτιρίου ως έργο του Τσίλλερ,  η μελέτη προβλέπει τη διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του.
Μάλιστα  προβλέπονται παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού,  με σεβασμό στην ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία καθώς επίσης και εγκατάσταση  ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του κοινού παράλληλα με την επανεκκίνηση και της γραμμής Πύργος – Πάτρα (Κάτω Αχαΐα) που θα επανασυνδέσει ουσιαστικά την Ηλεία με το υπόλοιπο Σιδηροδρομικό Δίκτυο της χώρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, ζήτησε με τη σειρά του την αξιοποίηση, με αντίστοιχες παρεμβάσεις, και του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο επίνειο του Πύργου, προκειμένου να υπάρχει και διασύνδεση, αισθητικά και λειτουργικά,  των Σταθμών της ιστορικής Σιδηροδρομικής Γραμμής «Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία».
Αίτημα  που το είδαν θετικά οι κύριοι Νικολάου και Κοτταράς και ζήτησαν από τον κ. Γιαννόπουλο  να τους αποστείλει και εγγράφως την πρόταση του για την ανάπλαση και αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στο Κατάκολο.