Μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου θα γίνει στο Ναύπλιον με συνεργασία 4 σημαντικών πολιτιστικών φορέων

156

Τέσσερις από τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής δημιουργίας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή εκδήλωση στο Ναύπλιον, με θέμα «Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;»

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 8μμ, το “ΦΟΥΓΑΡΟ”, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και ο Σύλλογο Φιλολόγων Αργολίδας, συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;».

Η εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923» της Ναυπλιώτισσας Δήμητρας Καμαρινού, διδάκτορος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ομιλητές
Θεοδόσης Σπαντιδέας | Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».
Γιώργος Κόνδης | Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας.
Νίκος Μπουμπάρης | Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας.

Αφηγητές
Ντίνα Καλογεροπούλου και Στέλιος Καρατάσος

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και βιντεοπροβολή από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και δραματοποιημένη αφήγηση βραβευμένου διηγήματος της Δημητρας Καμαρινού στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας».

Η είσοδος είναι ελεύθερη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 27520 47380 | [email protected]

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πρόκειται για ένα πανόραμα ιστορίας που εικονογραφεί έναν αιώνα αγώνων του ελληνικού λαού για να ελευθερωθούν εδάφη όπου είχε βαθιές ρίζες. Ένα σκονισμένο άλμπουμ με ιστορικές καρτ ποστάλ αποτέλεσε το πλούσιο αρχειακό υλικό ενός βιβλίου επίκαιρου όσο ποτέ άλλοτε. Η συγγραφή του προέκυψε από τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Δήμητρα Καμαρινού, Ναυπλιώτισσα, με αφορμή μία αρχειακή ανασκαφή στη συλλογή ιστορικών καρτ ποστάλ και φωτογραφιών του προγόνου της, Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963).

Πώς έφτασε η χώρα μας να έχει αυτά τα σύνορα; Πώς καταλήξαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης και τι ακριβώς ορίζει; Πώς δημιουργήθηκαν τα γειτονικά μας κράτη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Πέραν των ηγετών, πώς βίωσαν τα γεγονότα αυτοί που πολέμησαν; Πού ακουμπάει η προφορική ιστορία από το στόμα των παππούδων μας στην εθνική ιστορία; Αφηγήσεις οπλαρχηγών και ανώνυμων στρατιωτών μεταφέρουν τα βιώματά τους. Στίχοι ποιητών την απήχηση στον λαό της εποχής. Κι ακόμα, πώς την κτίσαμε πάνω στις αρχαιότητες και τι σημαίνει η εθνική μας ταυτότητα; Είναι φορές που χρειαζόμαστε ρίζες για να ψηλώσουμε. Και τις έχουμε.

Η αγωγή για την ειρήνη -από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και εμφύλιες διαμάχες- κτίζεται πάνω στην γνώση της Ιστορίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια εποχή αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας και έντονου προβληματισμού, ώστε αποδεικνύεται σημαντικό βοήθημα αυτογνωσίας τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τον καθένα μας. Όσο οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας θα γιγαντώνονται, τόσο χρειάζεται να φροντίσουμε τα θεμέλια που έκτισαν οι πρόγονοί μας. Πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε.