Έξαρση στις τηλεφωνικές απάτες στην Πελοπόννησο

61

Πληθαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης  σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου.
Άγνωστοι επικοινωνούν με πολίτες, προφασιζόμενοι πως εκπροσωπούν κορυφαία πολυεθνική εταιρεία που παράγει λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επικαλούμενοι δήθεν παροχής τεχνικής υποστήριξης και αποκατάστασης προβλημάτων.

Με αφορμή τα περιστατικά η ΕΛΑΣ συμβουλεύει :
• οι δράστες τηλεφωνούν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού (0035….0044…κ.τ.λ.) και μιλώντας στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, υποστηρίζουν ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή smartphones του παθόντα και ζητούν την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν από μακριά  πρόσβαση στη συσκευή τους.  
• υποτίθεται πως ο λόγος που επικαλούνται είναι να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν, αρχικά, πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο smartphone και στη συνέχεια να «αρπάξουν» ό,τι προσωπικό δεδομένο βρουν και κυρίως κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους ταυτόχρονα αφαιρούν χρήματα.
Γι’ αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία (κωδικούς, κλπ), ενώ να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Για περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη (Χρήσιμες Συμβουλές).

 ΠΗΓΗ :Lakonikos.gr