Ο κορονοϊός ευνόησε την Καρέτα-Καρέτα. 150.000 χελωνάκια εκτιμάται ότι θα γεννηθούν

111

Νέες συνθήκες δημιουργήθηκαν στις παραλίες με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φωλιές και κατ’ επέκταση τα νεογέννητα της Καρέτα-Καρέτα καθώς το περιβάλλον είναι πιο οικείο και καθόλου ενοχλητικό από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ο συντονιστής του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου κ.  Λ. Σούρβες, εξήγησε πως τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση σε αυτό το ζήτημα….«Φέτος έχουμε πολύ υψηλό αριθμό φωλιών. Οι χελώνες φέτος βρήκαν μια πιο οικεία κατάσταση, απόδειξη αυτού ότι είδαμε πολύ κοντά στις ακτές, κάτι που είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Θα έχουμε μάλλον 150.000 χελωνάκια που θα βγουν φέτος», είπε και ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το μέρος προστατεύεται εδώ και 20 χρόνια από το εθνικό πάρκο, σε συνδυασμό με τις πιο «ήσυχες» συνθήκες που δημιούργησε η περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία.
«Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα- παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα- σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξήγησε από την πλευρά της στην ΕΡΤ η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος