Τι είναι το Νιτρικό Αμμώνιο που ισοπέδωσε τη μισή Βυρητό και άφησε άστεγους 300.000 ανθρώπους

99

Tο νιτρικό αμμώνιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε τις εκρήξεις στη Βηρυτό είναι μία άοσμη κρυσταλλική ουσία, η οποία μάλιστα είναι πρώτη ύλη για τα λιπάσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αποτελεί ταυτόχρονα και την αιτία πολλών εκρήξεων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Το νιτρικό αμμώνιο δεν είναι εκρηκτική ύλη, ωστόσο μπορεί να καταστεί εύφλεκτο υπό τις κατάλληλες συνθήκες ενώ όπως προκύπτει σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος.

Είναι, επίσης, βασικό συστατικό βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών και το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τη μείξη του νιτρικού αμμωνίου με ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργηθεί νιτρικό ασβέστιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα απορροφήσει μικρά κομμάτια υγρασίας και τελικά θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο βράχο», ανέφερε η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Andrea Sella στο BBC. Αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο, διότι αν φτάσει μια φωτιά, η χημική αντίδραση θα είναι πολύ πιο έντονη.

Η φονική έκρηξη στο Λίβανο σε συνδυασμό με την πανδημία που έχει ήδη επιβαρύνει το  σύστημα υγείας της χώρας, συν την οικονομική κατάσταση με την επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς η χώρα εισάγει μεγάλο μέρος των τροφίμων αλλά και οι πολιτικές διαμάχες έχουν προκαλέσει αδιέξοδο και ψυχολογική φόρτιση στο λαό του.