Ελλάδα- Κύπρος-Ένωσις. Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Κύπρο;

480
ΑΝΤΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύναρχός ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος λέει τα παρακάτω, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή» της Κυριακής. Απηχεί άραγε τις θέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού;

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο γιατί υπάρχει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο»

«Δεν υπάρχει δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου»

 «Δεν μας βοηθά τώρα μια οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου»

Ο Α. Διακόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πλέον «Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο», καθώς από το 2011 αυτό αντικαταστάθηκε από ένα νέο όρο, άγνωστο μέχρι τώρα που αποκάλεσε ως «Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας», προκειμένου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΣΕΑ, να είναι αυτό συμβατό με το κείμενο  της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε επίσημα ότι το Δόγμα του ΕΑΧ αντικαταστάθηκε το 2011 (!) από κάτι ασαφές περί «μόνιμης και σταθερής συνεργασίας».

Βέβαια ο Α.Διακόπουλος ανέφερε αόριστα και συμβολικά ότι πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας είναι η προστασία της ακεραιότητας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και ότι σε περίπτωση επίθεσης θα στηρίξει «ένοπλα» την Κύπρο, αποφεύγοντας  όμως να αναφερθεί σε «στρατιωτική» απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία, πλην της ΕΛΔΥΚ, η οποία υπονοείται ότι “θα σώσει την τιμή της Ελλάδας”!

Πώς; Μόνη της; Όπως αφέθηκε μόνη της η ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 1974 με τα γνωστά αποτελέσματα;

Φυσικά δεν είπε επιπλέον πως θα γίνει η ένοπλη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, χωρίς δόγμα στρατιωτικής συνεργασίας. Βάσει ποιων επιχειρησιακών σχεδίων θα γίνει αυτή; Στο πνεύμα μόνο μιας “συνεργασίας”;

Ολόκληρη η απάντηση του Α. Διακόπουλου στο ερώτημα «Θεωρείτε πως πρέπει να υπάρχει ενιαίος αμυντικός χώρος Κύπρου – Ελλάδας;»:

«Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δηλαδή των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό.

Από το 2011 και μετά, το «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» αντικαταστάθηκε με τη «Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας», προκειμένου να είναι συμβατό με το κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ.

Αυτή η συνεργασία από την οποία απορρέει απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο βρίσκεται μία από τις πιο ενισχυμένες και άρτια εξοπλισμένες Ταξιαρχίες των Ελληνικών Δυνάμεων, που είναι η ΕΛΔΥΚ.»

Επίσης ο ίδιος υποστήριξε ότι «Δεν μας βοηθά τώρα μια οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου»!

Αλίμονο! Αν δήλωνε το αντίθετο, θα αποτελούσε έκπληξη!

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

 ΕΛΛΑΔΑ + ΚΥΠΡΟΣ : Χέρι-χέρι, “μιά Ανάσα” !  Να ΜΗΝ ξεχνιόμαστε, μέρες που ζούμε …