8α ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ 2020

322

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιουλίου, κάτι ξεχωριστό διαδραματίστηκε στην καρδιά της Αθήνας που ξάφνιασε τους περαστικούς και παράλληλα προκάλεσε  δέος κι απορία.

Είναι η στιγμή όπου η Ελληνική Λατρευτική Κοινότητα “ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ” (Ι. Φ. Ι.) αναβίωσε την πομπική τελετή των Παναθηναίων, τηρώντας ευλαβικά τους κανόνες της τελετουργίας και τιμώντας την Πολιάδα Αθηνά. 

Η πομπή ξεκίνησε από το Θησείο, περνά από την Πλάκα, διασχίζει την Αρχαία Αγορά και καταλήγει στα Προπύλαια.  Προηγούνται οι ιέρειες που κρατούν τα Ιερά Σκεύη και το ομοίωμα της Αθηνάς κι ακολουθούν οχτώ λευκοντυμένες γυναίκες που κρατούν το Ιερό Πέπλο. Ο επιβλητικός ήχος τυμπάνου που συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής καθώς και τ’ αρώματα του θυμιάματος, συμπληρώνουν  την μυστηριακή ατμόσφαιρα, ενώ στη λήξη της τελετής προσφέρεται άρτος και οίνος. 

Είναι η 8η συνεχόμενη χρονιά, όπου στα μέσα Ιουλίου η Αθήνα ενθυμείται και τιμά την Πολιάδα της θεά. 

Μετά από πολλούς αιώνες σιωπής, εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, μοιάζει σαν ν’ ανοίγει η Χρονοπύλη και τα Παναθήναια επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο. Μια ιδιαίτερη στιγμή που έρχεται να δράσει θεραπευτικά μέσα στο νοσηρό περιβάλλον της σημερινής πρωτεύουσας. 

Σημ. : Η πρωτοβουλία κι η υλοποίηση του Έργου της αναβίωσης ανήκουν στην Κοινότητα “ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ” (Ι. Φ. Ι.) και στην Πρόεδρό της, Αγγελική Βασιλείου (Ιατρό).