Τάσος Τόκας: «Να δοθούν τα 482.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΕΡ αλλά να γίνει έλεγχος και να μπουν κανόνες διαφάνειας»

195
Γεωργόπουλος (αριστερά), Τόκας (κέντρο) και Λάμπρου (δεξιά)

Η απόφαση χρηματοδότησης με 482.000 ευρώ, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Δήμου Ερμιονίδας, αν και επικροτήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έφερε στο φως μια βασική ολιγωρία της νέας Δημοτικής Αρχής Γεωργόπουλου και μια βασική διαφορά στρατηγικής μεταξύ των παρατάξεων Λάμπρου και Τόκα.

Και οι δύο παρατάξεις, μέμφονται τον Γιάννη Γεωργόπουλο για ολιγωρία εις ότι αφορά θέματα διαφάνειας και ελέγχου της ΔΕΥΑΕΡ αλλά διαφωνούν μεταξύ τους στο αν θα πρέπει να διαλυθεί η Δημοτική Επιχείρηση (άποψη Λάμπρου) και να μετατραπεί σε Δημοτική Υπηρεσία ή να εκσυγχρονισθεί και να ανταποκριθεί στην αποστολή της (άποψη Τόκα).

Να θυμίσουμε ότι, η Δημοτική επιχείρηση ελέγχεται για πλήθος καταγγελιών από Δικαστικές Αρχές και από Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ συγχρόνων αυξάνονται τα παράπονα για ανεξέλεγκτες χρεώσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΚΑ (ΝΕΔΥΠΕΡ)

«Η ΔΕΥΑΕΡ δεν έπαψε ποτέ να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης των δημοτών μας. Το στοίχημα της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης του κατοίκου-καταναλωτή ιδίως στην παροχή του δημόσιου αγαθού, του νερού, γίνεται πολλές φορές δύσβατο μονοπάτι. Η ΔΕΥΑΕΡ δεν μπορεί να στοιχίζεται πίσω από δημοσιεύματα για παράνομες ενέργειες και σαμποτάζ. Οφείλει να τρέξει με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Η παράταξή μας συμφωνεί με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας για  την έκτακτη επιχορήγηση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους με 482.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές δαπάνες της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Και συμφωνούμε γιατί η ΔΕΥΑΕΡ των 8.500 χιλ. υδρομέτρων πρέπει να πληρώσει τους προμηθευτές αλλά και τους εργαζόμενους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού και η κατ΄ επέκταση  μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην κοινωνία μας.

Όμως περιμένουμε ακόμα από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας και μετά από 10 μήνες ανάληψης της Δημοτικής Αρχής να μας ενημερώσει για:

1) Την  κατάσταση που βρήκε στη ΔΕΥΑΕΡ

2) Την σημερινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης

3) Τις κινήσεις που έκανε για πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ

4) Τις ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο της επιχείρησης (π.χ. Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης)

Γιατί καθυστερεί αν υπάρχουν ατασθαλίες;

Ζητούμενο για την ΔΕΥΑΕΡ δεν είναι να καταργηθεί αλλά να γίνει μια σύγχρονη και  αξιόπιστη δημοτική επιχείρηση που θα λειτουργεί µε οικονοµική, διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια.

Μια επιχείρηση με Γενικό Διευθυντή και με εξειδικευμένο προσωπικό, μια επιχείρηση που οι καταναλωτές θα έχουν νερό στις βρύσες τους, χωρίς διακοπές, μια επιχείρηση που σέβεται τον δημότη.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ»