Παρουσίαση της μελέτης για το χερσαίο χώρο στο λιμάνι Κυπαρισσίας. Στόχος: Η μετατροπή της Κυπαρισσίας σε παραθαλάσσια πόλη

106

Η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης «Διαμόρφωση του χερσαίου χώρου του λιμανιού της Κυπαρισσίας», η οποία εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Δημητριάδη, Στέφανο Σαμπαζιώτη, Καλλίνα Μπακάλη και Οδυσσέα Λιακάκη, έγινε στις 8 το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία.

Η παρουσίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, για δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και ΜΜΕ, ενώ η παρουσίαση στο κοινό εφόσον το επιτρέπουν και τα μέτρα θα γίνει το φθινόπωρο.

 Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ξεκινήσει από τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη και τον Οδυσσέα Διακάκη (μέλη της αναφερθείσας ομάδας αρχιτεκτόνων), ο οποίοι το 2008 είχαν εκπονήσει την διπλωματική τους εργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με θέμα την ”Ένταξη της παραλιακής ζώνης της Κυπαρισσίας στη φυσιογνωμία της πόλης”. Η εργασία τους βασίστηκε στη διαμόρφωση ενός παραθαλάσσιου μετώπου τέτοιου που να απαλύνει την παρεμβατικότητα των επιχωματώσεων, να ενθαρρύνει την οικειοποίησή του από τους κατοίκους, να συνεισφέρει στη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης και να θεμελιώσει έναν αρχιτεκτονικό δεσμό με τον ιστορικό οικισμό. Ερχόμενοι στο σήμερα, η ομάδα εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη αρχιτέκτονες, την Καλλίνα Μπακάλη και το Στέφανο Σαμπαζιώτη. Η τετραμελής πλέον ομάδα, δουλεύοντας αφιλοκερδώς με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για την Κυπαρισσία, προχώρησε σε τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης, ώστε να διευθετηθούν κάποια νέα δεδομένα απαραίτητα για την ολοκλήρωσή της.

Με ήπιες αρχικές παρεμβάσεις η πρόταση εισάγει μία ποικιλία χρήσεων στο λιμάνι που σχετίζονται άμεσα με την πόλη, την ιστορία της, άλλα και τη ναυτιλιακή τέχνη. Πρόκειται για μια προσωρινή πρόταση διαμόρφωσης του λιμανιού, εν αναμονή του τελικού σχεδίου, το οποίο αναμένεται μελλοντικά να προκύψει μέσα από την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η πρόταση φιλοδοξεί να προσφέρει στο Δήμο Τριφυλίας, και ειδικότερα στην Κυπαρισσία, μία σημαντική παρακαταθήκη για πιθανή μελλοντική αξιοποίηση.

Τα εύσημα τους έδωσαν στους μελετητές οι παρόντες αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Σωτήρης Μπακούρος, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Μερκούρης και Σαράντος Κουκούμης. Το παρών έδωσε και ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ