ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τα 100 χρόνια από την δολοφονία του.

798

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δολοφονία του ευπατρίδη, συγγραφέα, διπλωμάτη και οραματιστή του νέου Ελληνισμού  Ίωνα Δραγούμη. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις καθ΄όλη την διάρκεια του έτους και σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 και ώρα 7.30’μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στην αναμνηστική στήλη στο σημείο της δολοφονίας  του Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 73, στην Αθήνα. Η διοργάνωση γίνεται με ευθύνη της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων».

Συντονιστής της εκδηλώσεως θα είναι ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος. Την κεντρική ομιλία  θα εκφωνήσει η γενική γραμματεύς της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» Αθηνά Κρεμμύδα. Θα έχουν προηγηθεί οι χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων. Η εκδήλωση θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων και τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει από τα ΕΛ.ΤΑ. αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων για την επέτειο.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου, το πρωί στην Θεσσαλονίκη ο Δήμος με ειδική τελετή προχωράει στην τοποθέτηση του μπρούτζινου ανδριάντα του Ίωνος Δραγούμη στο πάρκο της ΧΑΝΘ απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα αντικαταστήσει μαρμάρινη προτομή του Ίωνα Δραγούμη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, που βρισκόταν στην ίδια θέση με μπρούντζινο ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη, έργο που φιλοτέχνησε το 1992 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς και το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Μακεδονομάχων, έως την έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού μετρό στην περιοχή. Η μαρμάρινη προτομή θα αποθηκευτεί σε ασφαλές σημείο.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Επιτροπή Μνήμης Ίωνος Δραγούμη, έναν φορέα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου «Δεσμοί Ελλήνων» και ιδιαίτερα του προέδρου του, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κουριαννίδη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική». Στην Επιτροπή συμμετέχουν σήμερα πολλοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Στη φετινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Λαμίας και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαγιάς, επικεφαλής σήμερα τού Κέντρου Μελετών και Προώθησης Εθνικών Ιδεών «Φ», ενώ σύντομοι χαιρετισμοί θα προηγηθούν από τους εκπροσώπους των συλλόγων – οργανωτών. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο αδικοχαμένος δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου «Ίων Δραγούμης» Εδέσσης, Πέτρος Πριβαρτιτσάνης, στο πρόσωπο της συζύγου του. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και μακεδονικοί χοροί από μέλη της Ενώσεως Πολιτών για τη Μακεδονία, ενώ θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων για τον Ίωνα Δραγούμη και διάθεση των φακέλων πρώτης ημέρας κυκλοφορίας με το γραμματόσημο για τον μεγάλο Έλληνα, που θα κυκλοφορήσει από τα ΕΛΤΑ εκείνη την ημέρα.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, παρουσιάζει μια δράση – φόρο τιμής στον Ίωνα Δραγούμη, για τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του, με τίτλο “IΔΑΣ – Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του”, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Πρόκειται για μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρη Γιοβανίδη, για να θυμηθούμε την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ιωνα Δραγούμη – ΙΔΑΣ το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο από το οποίο αντλεί και τον τίτλο της η δράση – λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου, έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την μεγάλη προσφορά της εφημερίδος “δημοκρατία” και των εκδόσεων “Πελασγός” του Ιωάννου Γιαννάκενα, οι οποίοι προσφέρουν δυο εξαιρετικά βιβλία για τους συγχρόνους Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς:

– Ίων Δραγούμη

– Περικλή Γιαννόπουλο

– Αθανάσιο Σουλιώτη

– Νικολαϊδη

– Ιωάννη Συκουτρή

– Αγγελική Χατζημιχάλη

– Λορέντζο Μαβίλη.