Αλλάζει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Η σύμβαση ΤΕΡΝΑ θα εφαρμοσθεί τροποποιημένη

168
Μαν. Γραφάκος και Δημ. Καμπόσος πολιορκήθηκαν από δημοσιογράφους για δηλώσεις

Η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) την οποία έκανε στην Τρίπολη, προσωπικά, ο Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, “έβγαλε ειδήσεις”.

Ο Εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, θα έχει διάρκεια 10 ετών. Είναι απολύτως σύμφωνος με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και θα έχει συμμορφωθεί με την πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ζητά διευκρινήσεις και αλλαγές στην σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υιοθετεί και προωθεί την χρήση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας. Καθιστά υποχρεωτικό για τους δήμους τον διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων από τα υπόλοιπα, καθιερώνοντας τέσσερις γραμμές συλλογής αποβλήτων. Έχει ως βασική αρχή το «ο ρυπαίνων πληρώνει» και προβλέπει ότι τα πρόστιμα που τυχόν θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετακυλύονται άμεσα στους ΟΤΑ και τις Επιχειρήσεις παραγωγής.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαν. Γραφάκος, αναλύει τον ΕΣΔΑ

Ο ΕΣΔΑ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου 2020 και θα γίνει νόμος του κράτους με προβλεπόμενη εφαρμογή εντός του Σεπτεμβρίου. Θα παρέχει στήριξη σε Δήμους, απλοποιώντας διαδικασίες για την δημιουργία Πράσινων Σημείων και θα προβλέπει την μεταφορά αποβλήτων από ένα Δήμο σε άλλο, σε περίπτωση προσωρινής σημαντικής αδυναμίας εναπόθεσης των συλλεγόμενων αποβλήτων, με μια απλή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Στην συνάντηση που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μπουσουλοπούλειου, στην Τρίπολη σήμερα 14 Ιουλίου, έλαβε μέρος σχεδόν το σύνολο των Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Γραφάκος,  εμφανίσθηκε συναινετικός και απάντησε σε πλήθος τεχνοκρατικών και πολιτικών ερωτήσεων και παρατηρήσεων που έκαναν οι παρόντες Δήμαρχοι.

Επιφυλάξεις από Δημάρχους

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Κάμποσος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδιασμού και κυρίως ως προς την δυνατότητα των Δήμων να τον υλοποιήσουν. Υπήρξε “επικριτικός” απέναντι στην υπό εφαρμογή σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ  ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στην Πελοπόννησο να απαλλαγεί από το άγος των σκουπιδότοπων και στους Δημάρχους από την ταλαιπωρία των δικαστικών παραπομπών για ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι που έλαβαν τον λόγο, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλο που εμφανίσθηκε να συμφωνεί πλήρως με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα εκπρόσωποι του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου

Στην Αθήνα θα μεταβούν αύριο εκπρόσωποι όλων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας προκειμένου να ενημερωθούν για τον Εθνικό Σχεδιασμό που αφορά τα απόβλητα, αλλά και για το σχέδιο νόμου που έρχεται και στις αφορά ενσωματώσεις κοινοτικών οδηγιών, στο εθνικό δίκαιο.