Χωρίς Εντατικολόγους η ΜΕΘ του Ρίου. Κατά τα άλλα δηλώνεται από το Υπουργείο ως Νοσοκομείο αναφοράς κορωναϊού

158

Ανησυχία από τη δ/ντρια σε ένα πιθανό κύμα της πανδημίας 

Αναστατωμένη και σε απόγνωση για τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Ρίου, Φωτεινή Φλίγκου, μετά την ανακοίνωση του προγραμματισμού των προσλήψεων γιατρών από το Υπουργείο Υγείας. Η Φωτεινή Φλίγκου είναι από την πρώτη ώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και σε δήλωσή της αναφέρει ότι το Υπουργείο αφήνει χωρίς εντατικολόγους γιατρούς τη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού για όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Ένα ξέσπασμα που έρχεται την ώρα που οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν, σε όλους τους τόνους, ότι το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται προ των πυλών.
Η κυρία Φλίγκου στην επιστολή στο the best επισυνάπτει πίνακα με τις προσλήψεις γιατρών που προγραμματίζονται για το νοσοκομείο του Ρίου και αναφέρει τα εξής:
Αυτός είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, νοσοκομείο αναφοράς για τον SARS- CoV-2.
Αυτός είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας  για την μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝΠ- με 13 ενεργά κρεβάτια, πληρότητα που ξεπερνά το 150%, 6 κρεβάτια COVID ΜΕΘ και συμπαρακολούθηση πλέον των 4ων κλινών στη μονάδα αρνητικής πίεσης, καθώς και αντιμετώπιση όλων των βαρέως πασχόντων ασθενών  όλου του νοσοκομείου.
Ας μας απαντήσει το υπουργείο υγείας και η 6η ΥΠΕ:
– Γιατί δεν προκηρύσσονται οι δυο οργανικές θέσεις εντατικολόγων;
*Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη, προ τριμήνου, προκήρυξη ιατρών ΕΣΥ, τη μία μέρα αναρτήθηκαν και την επόμενη, με ορθή επανάληψη, αποσύρθηκαν από τον πίνακα.
– Οι δύο θέσεις που προκηρύσσονται για τη νέα καρδιοχειρουργική μονάδα είναι νέες θέσεις ή οι οργανικές θέσεις της γενικής ΜΕΘ;
– Πως προγραμματίζεται η λειτουργία 17 κλινών (4ων νέων) +6 COVID ΜΕΘ, με 8 ιατρούς ΕΣΥ εκ των οποίων 1 προς συνταξιοδότηση;
Έχω ενημερώσει με πολλαπλά έγγραφα, τόσο την ΥΠΕ όσο και το Υπ. Υγείας, για την άμεση ανάγκη στελέχωσης της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και για  την αναγκαστική μείωση κλινών ΜΕΘ, όταν ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν επαρκεί για την βέλτιστη αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών.       Ας σταματήσουν τα χειροκροτήματα και ας στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ με μόνιμο προσωπικό ,ενόψει και του δεύτερου κύματος νοσούντων που μάλλον έχει αρχίσει…      

 *Να σημειωθεί ότι είμαι αρωγός σε κάθε ανάπτυξη νέων μονάδων, όχι όμως σε βάρος άλλων!»