Συλλήψεις για απάτες σε βάρος πολιτών σε Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Ηλεία

103

Ο αρχηγός, δυο βασικά στελέχη και 14 μέλη της σπείρας έπεσαν στα δίκτυα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή ακόμη 37 συνεργών τους.

Έπειτα από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στην συστηματική τέλεση απατών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν τη Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 στην Κρήτη, την Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία και τις Κυκλάδες συνολικά δεκαεπτά άτομα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Πρόκειται για το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος ημεδαπό ηλικίας 43 ετών, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης για παρόμοιες υποθέσεις, δύο βασικά στελέχη της οργάνωσης (άνδρα και γυναίκα) ηλικίας 20 και 25 ετών και δεκατέσσερις συνεργούς τους – περιφερειακά μέλη.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η εμπλοκή ακόμη τριάντα επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και τρίτο βασικό στέλεχος.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη κατά το τελευταίο 9μηνο, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, τη μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, την ενδελεχή ανάλυση στοιχείων, προέκυψαν σημαντικά ευρήματα για το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης,
  • διευκρινίστηκε ο ρόλος τους, η ιεραρχική τους σχέση και η δομή της οργάνωσης,
  • διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
  • ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους (profile)
  • εξακριβώθηκε ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi),
  • προσδιορίστηκαν οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των μελών της οργάνωσης
  • προσδιορίστηκε το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν

Αφορούν συνολικά 70 απάτες σε βάρος πολιτών που διαπράχθηκαν σε βάθος χρόνου από το Δεκέμβριο του 2018 στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αττική, την Αχαΐα, την Βοιωτία, τη Δράμα, την Ηλεία, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τη Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, την Πέλλα, την Πιερία, την Πρέβεζα, τη Σάμο και τα Τρίκαλα.
Σημειώνεται ότι, τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιφερειακά μέλη δεν γνώριζαν τα στοιχεία και φυσικά χαρακτηριστικά του αρχηγικού μέλους.
Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες που έγιναν στις κατοικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνδέσεις και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τους.
Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.

 

ΠΗΓΗ :SKYRODOS