Ο Σταύρος Αυγουστόπουλος έδιωξε τους δημοσιογράφους από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και “γκρίζαρε” την εικόνα του Δημάρχου Ναυπλιέων

301
Φωτογραφία αρχείου.

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αυτό που έγινε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων (23 Ιουνίου 2020), με την εκδίωξη των δημοσιογράφων που είχαν προσέλθει για να καλύψουν την διεξαγωγή του, ήταν μια λανθασμένη ενέργεια που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι εκ του νόμου δημόσιες. Αν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πίστευε πως πρέπει (για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας) να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, όφειλε να διασφαλίσει –τουλάχιστον- την απ’ ευθείας μετάδοσή του. Αντ’ αυτού, κατέρριψε το σκεπτικό που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, επιτρέποντας σε πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς μάσκες και χωρίς τήρηση των επιβαλλομένων αποστάσεων. Τα έδρανα δεν είχαν απολυμανθεί, λίγο νωρίτερα, και δεν έγινε κανένας έλεγχος (έστω θερμομετρικός) των εισερχομένων στην κλειστή αίθουσα, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων, μη αιρετών.

Θα μπορούσε ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει από τους δύο παρόντες εικονολήπτες και δημοσιογράφους, να εκτελέσουν το χρέος τους με προσοχή και τηρώντας τα δέοντα.

Ευθύνες όμως έχει και η δημοτική αρχή που επέτρεψε μια τέτοια επίδειξη “φοβικού αυταρχισμού”.

Καλόπιστα γράφοντας, θα καταλήξω ότι «δεν τους είχε ξανατύχει και μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσουν οδηγήθηκαν σε λάθος αποφάσεις». Αποφάσεις που, όμως,  επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να προωθήσει την άποψη ότι «Φίμωσαν τα ΜΜΕ για να μην ακουστούν οι αντιρρήσεις για την σχεδιαζόμενη καταστροφική παρέμβαση στο Πάρκο Κολοκοτρώνη».

Υ.Γ. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει την απ’ ευθείας μετάδοση, να έχετε αποστείλει στα ΜΜΕ μαζί με την Ημερήσια Διάταξη και τα ηλεκτρονικά αρχεία των εισηγήσεων και βεβαίως, να εκδώσετε εντός 24ώρου Δελτίο Τύπου με τις αποφάσεις που λάβατε και εντός ευλόγου χρόνου τα πρακτικά της συνεδρίασης (ηχητικά ή έντυπα). Διαφορετικά, κ. Πρόεδρε (Δικηγόρος είστε και καταλαβαίνετε) είναι πολύ πιθανόν να εμπλέξετε την Δημοτική Αρχή σε περιπέτειες νομικού και πολιτικού χαρακτήρα, με κίνδυνο να καταπέσουν αποφάσεις (με ότι αυτό σημαίνει). Και ακόμη, να κατηγορηθεί ο Δήμαρχος για αυταρχική συμπεριφορά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας να καταγγελθούν ως συμμέτοχοι σε σχεδιασμό απόκρυψης και αποφάσεις που λαμβάνονται πριν από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. σε παρασυναγωγές, οι οποίες κάμπτουν το δικαίωμα των Πολιτών στην ενημέρωση.