Οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποστρέφονται τους Έλληνες ερευνητές

166

Παρά την κοινή αναγνώριση πως «οι Έλληνες είναι εύστροφοι και διαθέτουν ξεχωριστά μυαλά» οι κυβερνήσεις (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) αρνούνται να διαθέσουν τα πρέποντα κονδύλια για την επιστημονική έρευνα. Γι αυτό και τα πιο προικισμένα μυαλά παίρνουν τον δρόμο του εξωτερικού.

Στην απολύτως απέναντι όχθη βρίσκονται οι Ισραηλινοί, το κράτος των οποίων έχει την υψηλότερη πυκνότητα ερευνητών, παγκοσμίως, σε αναλογία προς τον πληθυσμό του. Μια αναλογία που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που θεωρούνται από τις πλέον θετικές στην ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων.

Η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Ρωσική Ομοσπονδία και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 72% των ερευνητών παγκοσμίως, με το ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπερνά το 22% και την Ευρώπη στο σύνολό της να φιλοξενεί το 31% των παγκόσμιων ερευνητών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, απλά δεν καταγράφει καν κάποιο ποσοστό. Τα Ελληνικά κορυφαία ερευνητικά μυαλά εξορίζονται σε ξένες χώρες όπου και καταγράφονται μεγαλουργώντας.

(Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από έρευνα της OYNESCO).