Μια ακόμα τιμή για τη ¨Μάνα της Εθνικής Αντίστασης¨ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

236

Ανακοινώθηκε,χθες 18 Ιουνίου 2020, η υπογραφή από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, η απόφαση απονομής του βαθμού του ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ στη «Μάνα της Εθνικής μας Αντιστάσεως 1941-44» ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Λίγα λόγια για τη δράση της:

 Η Λέλα Καραγιάννη, γνωστή και ως  «Μπουμπουλίνα της Κατοχής»,  υπήρξε θρυλική αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944.

 Πρωτεργάτης του Μυστικού πολέμου, αν και μητέρα επτά παι­διών, υπήρξε ο πρώτος Έλλην πολίτης, που πρόβαλε οργανω­μένη αντίσταση κατά του εχθρού, μόλις τρεις εβδομάδες από την εισβολή του στην Αθήνα και την κατάληψή της στις 27 Απριλίου του 1941.

Η βαθιά αγάπη της Λέλας Καραγιάννη προς την πατρίδα της, ο μεγάλος θαυμασμός και σεβασμός της για τον αρ­χαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας της και το ακράδαντο πιστεύω της στο δικαίω­μα κάθε ανθρώπου και κάθε Έθνους να ζει ελεύθερο, την ώθησαν σε μία τολμηρή και άκρως επικίνδυνη δράση, αψη­φώ­ντας τις σοβαρές συνέπειες.

Η επιλογή της να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη και να εμπλακεί ενσυνείδητα σε ένα σκληρό και άνισο αγώνα κα­τά της ναζιστικής μηχανής, προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στο έργο της και αποδεικνύει πως η Λέλα Καραγιάννη δεν υπήρξε περιστα­σια­κή ηρωίδα, αλλά ιδεολόγος αγωνίστρια  με αγνά κίνητρα, με­γάλο ψυχικό σθένος και απαράμιλλο θάρρος.

Η αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα, άξια απόγονος της προ­γιαγιάς της Λασκαρίνας, με την τεράστια προσφο­ρά προς την πατρίδα της και την αυτοθυσία της, τα φρικτά και απάν­θρωπα βασανιστήρια που υπέστη από τα SS χωρίς να λυ­γίσει και προ­δώσει τους συνεργάτες της και με απο­κορύφωμα τον τραγικό αλλά ηρωικό της θάνατο, συγκαταλέ­γε­ται στους Εθνο­μάρτυρες του Γένους και τιμάται ως η πλέον καταξιωμένη ηρωίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Εθνικής Αντί­στασης κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Το ελληνικό κράτος επί βασιλείας Παύλου του Α’ ανεγνώ­ρισε την Λέλα Καραγιάννη επίσημα με βασιλικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 83/50) ως «Αυτοτελή Αρχηγό» Οργάνωσης Εθνικής Αντί­στασης με την επωνυμία «Μπουμπουλίνα 1941-1944» και της απένειμε τιμής ένεκεν τον βαθμό του Λοχαγού.