Με κέντρο το Π.Γ.Ν.Π.Ρίου-Νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις σε  Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο 

484

Μία νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις ξεκίνησε μέσα από την ενοποίηση και τη συν-λειτουργία των μονάδων μεταμοσχεύσεων των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Οι δύο μονάδες αποτελούν πλέον το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Δυτικής Ελλάδας με την επίτευξη του στόχου να δίνει σημαντική ώθηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων (νεφρών) στην περιοχή μας, αυξάνοντας τον αριθμό των κατ’ έτος πραγματοποιούμενων επεμβάσεων και μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο παραμονής των ασθενών συμπολιτών μας στις λίστες αναμονής προς μεταμόσχευση.

Η πρώτη μεταμόσχευση σε αυτό το πλαίσιο, έγινε το περασμένο Σάββατο, 30 Μαΐου 2020, στο χειρουργικό τραπέζι του Ρίου και σε αυτή συμμετείχαν και γιατροί των Ιωαννίνων.

Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού έγινε σε λήπτη, 65 ετών, ο οποίος είναι ασθενής του Νεφρολογικού Κέντρου του ΠΓΝΠ και η μετεγχειρητική πορεία του εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Δότης ήταν άνδρας 66 ετών ο οποίος κατέληξε μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής και το ένα από τα δύο μοσχεύματα έφθασε στην Πάτρα.

ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΗΣ. Καθηγητής Χειρουργικής Ιωαννίνων

Την μεταμόσχευση διενήργησε ο Μιχαήλ Μήτσης, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με τον συνεργάτη του ιατρό Βασίλειο Τάτση.

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ. Καθηγητής Χειρουργικής ΠΓΝΠ Ρίο

Στην μεταμοσχευτική διαδικασία συμμετείχε ιατρική ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής με διευθυντή τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη, ιατροί του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου με διευθυντή τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας Δημήτριο Γούμενο, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, καθώς επίσης ομάδα αναισθησιολόγων του ΠΓΝΠ.

Περιοχή ευθύνης του Κέντρου είναι η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά, η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη που έρχεται μετά από προσπάθεια πολλών ετών με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στη διάδοση της δωρεάς οργάνων και στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη χώρα.

Από το 1997 έχουν γίνει στο νοσοκομείο του Ρίου από το 280 μεταμοσχεύσεις. Η δράση στον τομέα αυτό είναι μειωμένη τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα αλλά και  στην Ελλάδα γενικότερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ. Καθηγητής Νεφρολογίας

«Τη συνεργασία αυτή με το νοσοκομείο των Ιωαννίνων την προσπαθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ το ΦΕΚ δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Λόγω της πανδημίας και επειδή το νοσοκομείο του Ρίου είναι νοσοκομείο αναφοράς, δεν προχωρήσαμε τους τελευταίους μήνες σε μεταμόσχευση. Έγινε τώρα, και  το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα στον τομέα τον μεταμοσχεύσεων» αναφέρει στο thebest.gr o Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, Δημήτρης Γούμενος.

Ο ίδιος τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια, και πρέπει να υπάρξει και βοήθεια από την πολιτεία γι΄αυτό, όταν υπάρχει δότης στην Δυτική Ελλάδα να μένει ένας νεφρός για μεταμόσχευση στην περιοχή, όπως γινόταν και παλιότερα.

Αυτή τη στιγμή όλα τα μοσχεύματα συνήθως μπαίνουν στην εθνική λίστα και καταλήγουν στα μεταμοσχευτικά κέντρα νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» εξηγεί.  

ΠΗΓΗ: ΗΛΕΙΑΚΑ ΝΕΑ