Το σύνθημα (και η στρατηγική) που μας έκλεψαν οι Τούρκοι: «Κύπρος – Αιγαίο, Μέτωπο ενιαίο»!

285

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ήταν μια ολόκληρη Εθνική Στρατηγική, Περηφάνιας και Δύναμης που είχε περιγραφεί με ένα σύνθημα καρδιάς, από τους νέους Εθνικιστές του ΕΝΕΚ (Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα): «Κύπρος – Αιγαίο, Μέτωπο Ενιαίο».

Ήταν τότε που ο Γεράσιμος Αρσένης, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου κορυφώνοντας τα σχέδια προστασίας της ημι-κατεχόμενης Κύπρου ανέπτυξαν ως Εθνική Στρατηγική το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Τότε που, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα δεν στηρίζει απλώς την άμυνα της Κύπρου αλλά αποδέχεται την υποχρέωση της για την άμυνα της μεγαλονήσου» (και ως εκ τούτου την διατήρηση της Ελευθερίας της).

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Τα χρόνια πέρασαν… οι Υπουργοί άλλαξαν… οι Πρωθυπουργοί άλλαξαν… τα κόμματα που είχαν γίνει κυβερνήσεις άλλαξαν… και μαζί με αυτούς άλλαξε και το Δόγμα περί Ενιαίου Αμυντικού Μετώπου. Το περίφημο «Η Κύπρος είναι μακράν», που είπε αυτός που του απέδωσαν το προσωνύμιο “Εθνάρχης”, επανήλθε. Το σύνθημα της καρδιάς μας «Κύπρος – Αιγαίο, Μέτωπο Ενιαίο», εγκαταλείφθηκε.  Ακόμα χειρότερα, το οικειοποιήθηκαν οι Τούρκοι.

Από καθρέφτης του Ελληνικού αμυντικού δόγματος, μεταβλήθηκε (στην πράξη) σε κεντρικό μήνυμα της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που, αφού πρώτα σταθεροποιήθηκε στην Κύπρο και βεβαιώθηκε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδος θεωρούσαν την μεγαλόνησο ως αμυντικό βάρος επεξέτειναν τις επιθετικές τους βλέψεις και στο Αιγαίο, ναυπηγώντας δεκάδες αποβατικά σκάφη. Καθιερώνοντας μια νέα πραγματικότητα αμφισβήτησης, στον ουρανό του Αιγαίου …. και ακολούθως στο ίδιο το Αιγαίο. Το σύνθημα «Κύπρος – Αιγαίο, Μέτωπο Ενιαίο» ακούγεται και πάλι. Μόνο που αυτή τη φορά το φωνάζουν και το γράφουν οι Τούρκοι, δηλώνοντας έτσι τις διεκδικήσεις τους και το μέλλον που ετοιμάζουν.

Τι έφταιξε και φτάσαμε στο σημείο αυτό; Ας αναλογισθούμε και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας!

Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ας σχεδιάσουμε και ας αναλάβουμε τις αποστολές μας!

ΠΗΓΗ: https://koinosparanomastis.blogspot.com/2020/06/blog-post_5.html#more