Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της μάχης των Λεχαινών

69

Ημέρα μνήμης για την πόλη των Λεχαινών

Με ένα σεμνό μνημόσυνο στον χώρο του Κοιμητηρίου Λεχαινών, τιμήθηκε η μνήμη των 25 θυμάτων, κυρίως πολιτών των Λεχαινών, της μάχης της 8ης Ιουνίου 1948. Η τελετή μνήμης έλαβε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου 2020, ανήμερα της ημέρας που η πόλη των Λεχαινών δέχθηκε επίθεση από ένοπλη ομάδα Κομμουνιστών ανταρτών. Την ίδια ημέρα ανάλογη επίθεση δέχθηκαν τα Καβάσιλα και η Ανδραβίδα.

Το μνημόσυνο, που διοργάνωσαν συγγενείς και φίλοι των πεσόντων, τέλεσαν οι εφημέριοι των Λεχαινών, ενώ λίγα λόγια για την σημασία της διατήρησης του σεβασμού στους πεσόντες μίλησε ο τ. Πρόεδρος των Λεχαινών κ. Γεώργιος Γαλάτης. Άνθη κατέθεσαν στην αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων εκείνης της ημέρας  συγγενείς τους.

Με δική του παρέμβαση ο πρ. Δήμαρχος Γαστούνης και καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας, που έχει συγγράψει σχετικό βιβλίο για την Μάχη των Λεχαινών, παρουσίασε δραματικά περιστατικά που συνδέθηκαν με την ζωή των θυμάτων της μάχης, αλλά και όσων την βίωσαν χάνοντας δικούς τους ανθρώπους.

Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής και συγγραφέας  κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που επεσήμανε ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην Ιστορία και στους ήρωες, καθώς αυτοί έδωσαν την ζωή τους για να διατηρήσει ο Ελληνισμός την Ελευθερία και τις Αξίες του στο πέρασμα των αιώνων, όπως έγινε και με όσους πολέμησαν και φονεύθηκαν στην Μάχη των Λεχαινών, ενώ τόνισε ότι τα γεγονότα αυτά δεν ξεχάστηκαν από όσους τα έζησαν και από τα τέκνα των πεσόντων.

Στο πέρας της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ηρώων και όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό ύμνο.  

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ