Κορωνοϊός: Άρχισαν τα τεστ αντισωμάτων στους εργαζομένους του ΕΣΥ με εντολή Κικίλια

118
Ο Δήμος Άργους Μυκηνών υπήρξε πρωτοπόρος στην χρήση των test αντισωμάτων με οικονομική συνεισφορά του Δημάρχου και των αντιδημάρχων

Τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού Covid-19 άρχισαν να διενεργούνται από χθες στους εργαζομένους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα τεστ πραγματοποιούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στα τεστ αντισωμάτων μπορούν να υποβληθούν οι εργαζόμενοι:

* Στα νοσοκομεία

* Στα κέντρα Υγείας

* Στις τοπικές ομάδες Υγείας

* Στα τοπικά και περιφερειακά ιατρεία

* Στις δομές που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Τέτοιες δομές είναι ο ΟΚΑΝΑ, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία)

Ο Δήμος Ναυπλιέων επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της μαθητικής κοινότητας και φρόντισε για υποβολή test αντισωμάτων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων και του προσωπικού των Βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων.

Η αρχή έγινε από τους εργαζομένους στις δομές Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί στις υγειονομικές δομές και των επτά ΥΠΕ της χώρας.

Στο τεστ αντισωμάτων υποβάλλονται οι εξής εργαζόμενοι των υγειονομικών δομών:

– Οι επαγγελματίες Υγείας

– Το μόνιμο προσωπικό

– Πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κλπ.)

Οι προαναφερθέντες εργαζόμενοι μπορούν να υποβληθούν στο τεστ αντισωμάτων στον φορέα όπου υπηρετούν.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η υποβολή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική. Η αιμοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων.

Τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η συλλογή των αποτελεσμάτων θα γίνεται με μέριμνα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Η έναρξη του ελέγχου στους επαγγελματίες Υγείας και τους άλλους εργαζομένους του ΕΣΥ είναι η πρώτη φάση του. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι και άλλων πληθυσμιακών ομάδων.

Ρούλα Τσουλέα

ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-archisan-ta-test-antisomaton-stous-ergazomenous-tou-esy/131263/