Δύο έτη από την επαίσχυντη συμφωνία στις Πρέσπες και το ξεπούλημα της Μακεδόνιας

100

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 17 Ιουνίου 2018 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ,  υπέγραψαν τη Συμφωνία, μετά τις ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη Συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που επί δεκαετίες ασχολούνταν με το ονοματολογικό.

Δεν ξεχνάμε την προδοτική υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που είχε την κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα και του άλλου κυβερνητικού εταίρου του, Πάνου Καμμένου.

Δεν ξεχνάμε την υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και τότε αντιπολίτευσης, η οποία αντί να συμπαρασταθεί και να φύγει εκτός κοινοβουλίου, να παραιτηθεί, έτσι ώστε να μην μπορέσει ο τότε ΥΠΕΞ να υπογράψει, δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν εκείνη η μομφή εναντίον της κυβέρνησης, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν μια μειοψηφία να ρίξει την τότε κυβέρνηση.

Δεν θα ξεχάσουμε λοιπόν τη στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ που έλεγε ότι θα αγωνιστεί, έστω για να τη βελτιώσει. Το μόνο που έχουμε προς το παρόν είναι κυβερνητικές δηλώσεις για «σαφή τήρηση της συμφωνίας».

Χ.Λ.