Οι Ξενοδόχοι και ο Τουριστικός Οργανισμός ζητάνε την έμπρακτη βοήθεια των Δήμων αναγνωρίζοντας πως “το κράτος είναι μόνο για τα λόγια”

86

Με έγγραφο το οποία απέστειλαν προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος -Κ.Ε.Δ.Ε, οι ξενοδόχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητούν την βοήθεια των Δήμων για να μπορέσουν “να βγάλουν πέρα την φετινή τουριστική περίοδο”.

Προερχόμενοι από ένα υποχρεωτικό κλείσιμο των ξενοδοχείων τους και έχοντας να αντιμετωπίσουν το άγνωστο, ως προς την ύπαρξη πελατών αλλά το γνωστό ως προς τις υποχρεώσεις που τρέχουν, ζητούν μια σειρά διευκολύνσεων και καταθέτουν τις προτάσεις τους που διακρίνονται από ρεαλισμό ως προς τα αιτήματα αλλά δυσβάστακτο κόστος ως προς τους Δήμους.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

“Η πανδημία του κορωνοϊού καθιστά τις τουριστικές επιχειρήσεις ανήμπορες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό γίγνεσθαι. Η αβεβαιότητα η οποία επικρατεί βάζει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Με το πέρας της αναστολής κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τα ξενοδοχεία εφόσον δεν γνωρίζουμε πρώτον πως θα λειτουργούμε ούτε και αν θα έχουμε πελάτες.

Είναι επίσης βέβαιο ότι όταν τα ξενοδοχεία ξεκινήσουν την λειτουργία τους θα έχουν να εφαρμόσουν δαπανηρά υγειονομικά μέτρα, διότι προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών, καθώς θα έχουν μικρές πληρότητες και μηδαμινά έσοδα που θα καλύπτει μικρό μέρος των εξόδων τους.

ΛΑΣΚΩΝΙΑ: Ξενοδοχειακή μονάδα στον Αρχάγγελο

Στα πλαίσια αυτά ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των μελών του, ζητά τα ακόλουθα:

1) Αναγκαία είναι η άμεση απαλλαγή των δημοτικών τελών φωτισμού, καθαριότητας και παρεπιδημούντων καθώς και αναστολή των ρυθμίσεων στις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που με κυβερνητική απόφαση έχουν ανασταλεί λόγω του κορωνοιού.

Αναγκαία είναι η ρύθμιση αυτή να έχει ισχύ μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 διότι οι επιχειρήσεις λόγω των μειωμένων εσόδων δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ιδίως μέσα στους χειμερινούς μήνες.

2) Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα στους Δήμους να μπορούν να προσλάβουν άμεσα υπαλλήλους καθαριότητας. Σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν, η όποια διαφήμιση θα μπορέσει να γίνει για την προώθηση προορισμών θα βασίζεται στην ασφάλεια την υγειονομική. Αυτήν την στιγμή, στους δήμους δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα μπορεί να εξασφαλίσει την συνεχή τήρηση της καθαριότητας και των απολυμάνσεων σε παραλιακούς δρόμους, χώρους συναθροίσεων, παραλίες, πάρκινγκ κλπ.

3) Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν λόγω της έλλειψης αντικειμένου εργασίας από τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη προς τον Δήμο και ρυθμίσεις των χρεών που θα προκύψουν τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

Η πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και σύνεση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να βγουν αλώβητες από την κρίση αυτή.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας.

Για τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου και τις Ενώσεις Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων της Πελοποννήσου

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                                 

Δρ. Κων/νος Μαρινάκος

Ο Γενικός Γραμματέας                       

Πέτρος Κουτσόπουλος