Η ΡΑΕ «πετάει» έξω την Πελοπόννησο από το δίκτυο φυσικού αερίου (διαβάστε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις)

82

Οι εξελίξεις για το φυσικό αέριο για Τρίπολη-Άργος-Κόρινθο-Ναύπλιο και την τροφοδοσία τους με αγωγό, καθώς και των Καλαμάτα-Σπάρτη από τη νήσο Ρεβυθούσα, φαίνεται ότι είναι αρνητικές.

Η ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θέτει εκτός προγραμματισμού τα συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα και επικαλείται νομολογία που βασίζεται σε υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Όπως είναι φυσικό ανατρέπονται, προς το παρόν, πολλά σχέδια και δεσμεύσεις ΕΣΠΑ κλπ προγραμμάτων ( η ΠΕ Πελοποννήσου είχε δεσμεύσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ γι αυτό το σκοπό).

Επίσης τα όποια “όνειρα” για τη μετατροπή της μονάδας Μεγαλόπολης και τη διαφύλαξη αρκετών θέσεων εργασίας.

Αναμένουμε με αγωνία εάν και πότε θα υπάρξει αντίδραση της Κυβέρνησης σε αυτή την εξέλιξη και τι θέση θα πάρει.

Φυσικά αναμένουμε επίσης και τις δηλώσεις των βουλευτών που εκλέγονται στους νομούς που θίγονται.

Προς το παρόν δηλώσεις έκανε για το θέμα ο κ. Νίκας :

Παναγιώτης Νίκας. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Η περιφερειακή αρχή θεωρεί το φυσικό αέριο ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο των χρόνιων καθυστερήσεων στην εγκατάστασή του. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έχει προκύψει. Ως περιφερειακή αρχή κινηθήκαμε όσο πιο έγκαιρα γινόταν για να δεσμεύσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις. Όμως αυτή η δέσμευση έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια.
Δυστυχώς, παρά τη δέσμευση εκ μέρους μας της πίστωσης, μετά από 8 μήνες δεν έχει προχωρήσει κάτι. Και το ζήτημα δεν είναι αν θα έλθει τελικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το φυσικό αέριο, για οικιακή χρήση. Θα έλθει, γιατί αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ζήτημα, όπως φαίνεται, είναι η κατασκευή και η διαχείριση του δικτύου».

Επίσης δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς στο προσωπικό του ιστολόγιο:

«Έχω μιλήσει δημόσια κατ’επανάληψη προβλέποντας ότι δεν θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία. Οι ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης και η ανεπάρκεια του σημερινού Περιφερειάρχη είναι εξόφθαλμες.

Υπάρχει όμως λύση και την έχω προτείνει επίσης κατ’επανάληψη, δημόσια και αναλυτικά. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή για κύρωση η συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και ακολουθεί η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, καθώς και η προκήρυξη βασικών τμημάτων της τελικής μελέτης. Ελπίζω λοιπόν να περιληφθεί η πρότασή μου για δημιουργία στη Μεγαλόπολη κεντρικού σταθμού συμπίεσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο, για τη διανομή του αερίου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και για την ομαλή μετάβαση της Αρκαδίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό, ιδίως για ανανήψαντες φιλελεύθερους που είδαν κατά την πρόσφατη πανδημία το «Φως το Αληθινόν» και αναγνώρισαν επιτέλους την αξία των δημοσίων υποδομών…»

Το https://akromolio.gr/  έχει ασχοληθεί με το θέμα διαχρονικά και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις

Διαβάστε χαρακτηριστικά εδώ  παλαιότερο δημοσίευμά μας.