“Στις 26 Μαΐου 1821, μπροστά στην επιφαινόμενη κατάληψη της Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη και την ανάληψη της διοίκησης από τον πρίγκηπα Υψηλάντη, οι μοραΐτες κοτζαμπάσηδες με επικεφαλής τον Αναγνώστη Δεληγιάννη συνέρχονται στη Μονή Καλτεζών και συγκροτούν την Πελοποννησιακή Γερουσία. Γράφει ο Φωτάκος «Εδώ ο κυρ-Αναγνώστης εγελάσθη, διότι δεν εγνώριζε ότι οι Έλληνες εξύπνησαν και δεν ήθελαν πλέον να υποτάσσονται εις άλλους, αγαπώντες την ανεξαρτησίαν των».
Οι πρόκριτοι Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και των νησιών του αργολικού κόλπου συγκρότησαν ξεχωριστό μέτωπο και δε συμμετείχαν στη Γερουσία. Η ανωμαλία που δημιουργήθηκε τότε στην Πελοπόννησο παραμένει μέχρι σήμερα, καθώς από τη διοικητική δομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραμένουν εκτός η Αχαΐα, η Ηλεία και τα νησιά του αργολικού κόλπου.
Η Πελοποννησιακή Γερουσία, παρά τα αρχικά λάθη της, μετεξελίχθηκε θετικά μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς. Αλλά όταν μετά το θρίαμβο του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια οι μοραΐτες κοτζαμπάσηδες θέλησαν τελικά να ενωθούν όλοι μαζί και έκαναν ξανά αρχιστράτηγο τον Κολοκοτρώνη, ήταν πια πολύ αργά. Στη Β’ Εθνοσυνέλευση του Άστρους ο «φιλελεύθερος» Μαυροκορδάτος κατήργησε την Πελοποννησιακή Γερουσία και αφαίρεσε την αρχιστρατηγία από τον Κολοκοτρώνη. Και όταν αυτοί αντέδρασαν, τους έκλεισε όλους μαζί στη φυλακή χρησιμοποιώντας τα λεφτά από τα δάνεια της Αγγλίας…”
(Κείμενο Γεώργιος Θ. Πραχαλιάς)
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Η χρησιμοποίηση του Ναυπλίου ως σημείου προβολής της κυβερνητικής πολιτικής…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…
Η αγορά του πιο πρόσφατου επεξεργαστή Intel μπορεί να φαίνεται δελεαστική, όμως στην πραγματικότητα δεν…