Πρέπει να το αναγνωρίσουμε του Παναγιώτη Νίκα

317
Στην Ερμιονίδα μετά την αυτοψία στη δομή των κρουσμάτων και την σύσκεψη στο δημαρχείο με τον υφ. Χαρδαλιά

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Με 6 δομές λαθρομεταναστών –αιτούντων άσυλο και δεκάδες καταυλισμούς Ρομά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κλήθηκε να διαχειριστεί μια επερχόμενη λαίλαπα πανδημίας από τον COVID -19 και την καταλυτική κοινωνική και οικονομική κρίση από το Lockdown, έχοντας στην διάθεσή του ελάχιστο αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επέδειξε ψυχραιμία, διορατικότητα, οργανωτικότητα, ικανότητα καθορισμού προτεραιοτήτων και καθοδήγησης, με ταυτόχρονη αξιοποίηση πολλών από τις ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν.

Με περιφερειακές και κεντρικές συσκέψεις των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έκανε διάχυση των αναγκαίων πληροφοριών και προώθησε επί μέρους σχεδιασμούς για τις Περιφερειακές Ενότητες ή διάφορες κοινωνικές κατηγορίες πληττομένων ομάδων πληθυσμού.

Εγκατέστησε σε μηδενικό χρόνο κοντέινερς πρώτης υποδοχής ασθενών σε νοσοκομεία της Περιφέρειας και προμηθεύτηκε με δαπάνες της Περιφέρειας ένα μεγάλο αριθμό rapid test για την ανίχνευση της πορείας της επιδημίας.

Φρόντισε να λειτουργεί ο διοικητικός μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χωρίς να παραμελήσει  την ασφάλεια των εργαζομένων και των Πολιτών.

Επιδίωξε πληθώρα επαφών, με φυσική μετάβαση στην Αθήνα ή μέσω τηλεδιασκέψεων και προώθησε σημαντικά θέματα όπως το ΕΣΠΑ και το τραίνο, ενώ αντέδρασε με επιτυχία και αμεσότητα στην τρικλοποδιά που επιχειρήθηκε για το Φυσικό αέριο.

Φρόντισε την ενημέρωση των Πολιτών για την πορεία της πανδημίας στα όρια της Περιφέρειας και, με συνεντεύξεις, δηλώσεις και καθημερινές  ανακοινώσεις, κράτησε τον κόσμο ενήμερο, με την βοήθεια των περιφερειακών ΜΜΕ που βρήκαν πολύτιμο συμπαραστάτη σε ένα καλά οργανωμένο και άμεσα ανταποκρινόμενο Γραφείο Τύπου. Ταυτόχρονα, οργάνωσε και λειτουργεί μια εύχρηστη ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ( https://www.ppel.gov.gr/ ), όπου κανείς μπορούσε να βρει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Τέλος, από τα περιορισμένα οικονομικά μέσα της Περιφέρειας, ενίσχυσε τα αποθεματικά του κράτους, για τον τομέα της Υγείας, συνεισφέροντας 13.000.000 ευρώ, χωρίς να παραλείψει την στήριξη με υγειονομικό υλικό και δράσεις, πολλών Δήμων και νοσοκομείων, πληγέντων πολιτών και κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το κείμενο που διαβάσατε, δεν γράφτηκε ως απολογισμός έργου του Παναγιώτη Νίκα. Γράφτηκε ως μία προσωπική οφειλόμενη αναφορά –αναγνώριση σε έναν Αυτοδιοικητικό παράγοντα που, διαχειρίσθηκε το κρίσιμο τετράμηνο της πρώτης φάσης της πανδημίας με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα  για πολλούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης ή της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Με το υπουργό Τουρισμού από τον οποίο ζήτησε μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεψν και υποστήριξη του αιτήματος δημιουργίας Σχολής Ξεναγών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και με την ελπίδα πως θα μπορέσει να στηρίξει την Τουριστική ανάταξη της Περιφέρειας, εξ ίσου επιτυχημένα.