Ήταν ιδιαίτερα επίμονη η προσπάθεια της χωρικής αντιπεριφέρειας Αργολίδας, προκειμένου να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των Τοπικών ΜΜΕ για να παραστούν και να παρακολουθήσουν την σύσκεψη που είχε συγκληθεί με θέμα «Ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης του Κορωναϊού». Μια σύσκεψη στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν οι 4 Δήμοι της Π.Ε. Αργολίδας, και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων στην Πολιτική Προστασία, φορέων. Δεν είχαν κληθεί όμως, εκπρόσωποι των Γηροκομείων και των ΚΑΠΗ, των φορέων δηλαδή που περιθάλπουν τις πλέον ευπαθείς στον Κορωναϊό ομάδες, ηλικιωμένων.
Είναι δεδομένη η απειρία του Γιάννη Μαλτέζου, σχετικά με την διαχείριση των πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως και η αδυναμία του στις κάμερες και τις δηλώσεις. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει την καθυστέρηση της μισής ώρας για την έναρξη της σύσκεψης, που έγινε για να μπορέσει ο ίδιος και κάποιοι ακόμη να κάνουν δηλώσεις στα κανάλια που είχαν προσέλθει. Ούτε ίσως και όσα ακολούθησαν.
Όμως, ο έμπειρος Περιφερειάρχης θα πρέπει να του υποδείξει ότι, οι δηλώσεις γίνονται μετά το πέρας των συσκέψεων και το περιεχόμενό τους εντοπίζεται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, προκειμένου να ενημερωθούν οι Πολίτες.
Σ’ αυτήν λοιπόν την σύσκεψη, όπου είχαν κληθεί τα ΜΜΕ για να μπορέσουν εν συνεχεία να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με τον Κορωναϊό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του φόβου που διαχέεται στην κοινωνία και βοηθώντας να πληροφορηθούν οι πολίτες το πώς πρέπει να αντιδρούν, ο Γιάννης Μαλτέζος εμφανίσθηκε να έχει προσβληθεί από Παρανοϊό, βαρείας μορφής.
Μόλις ολοκλήρωσε τον σύντομο και ευφυή χαιρετισμό του και αποχώρησε ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας (όπως είπε, «πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο και να μην επιτρέψουμε να προσβληθούμε από τον Παρανοϊό που προκύπτει από το φόβο του Κορωναϊού»), ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από την μόνη δημοσιογράφο καναλιού που, από ευσυνειδησία είχε παραμείνει, να αποχωρήσει, όπως είχαν κάνει (από μόνοι τους, έχοντας πάρει δηλώσεις προκαταβολικά) οι εκπρόσωποι των υπολοίπων καναλιών.
Η δημοσιογράφος αποχώρησε και έτσι, κανένα κανάλι δεν κατέγραψε τις πραγματικά πολύτιμες οδηγίες και αναφορές που έκαναν ο Γενικός Διευθυντής Υγείας κ. Διαμαντόπουλος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Χαρίτση και ο υποδιοικητής κ. Βασιλόπουλος. Ούτε όσα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανέφεραν η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μαντζούνης.
Πριν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ζητήσει και την δική μου απομάκρυνσή (akromolio.gr) από την σύσκεψη γιατί, όπως είπε, «λόγω της παραμονής μου θα είχα πληροφορίες για μετάδοση που δεν θα είχαν τα άλλα ΜΜΕ, και άρα παραβιάζεται η αρχή της ισότητας(!)», πρόλαβα και κατέγραψα τα εξής, πολύ χρήσιμα για τους Πολίτες:
ΝΙΚΑΣ: «Τα σχολεία δεν κλείνουν». «Εμπιστευόμαστε και στηριζόμαστε στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό». «Η Πολιτεία έχει παραμελήσει την Πελοπόννησο στο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας». «Βοηθείστε μας (τα ΜΜΕ) να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στην διοίκηση των Νοσηλευτικών Μονάδων»
ΜΑΛΤΕΖΟΣ: «Δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην Αργολίδα». «Αν νοσήσουν μαθητές θα απομονωθούν κατ’ οίκον».
ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ: «Να τηρήσουμε τους όρους Υγιεινής και Αυτοπειθαρχίας».
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικός Διευθυντής Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
* Τα σχέδια δράσεως εκπονούνται από τον ΕΟΔΥ.
* Δεν υπάρχει νομοθετική πρόνοια για επαρκή έλεγχο στο αεροδρόμιο Καλαμάτα και στα λιμάνια της Περιφέρειας. Όμως το παλεύουμε με επιτυχία μέχρι τώρα.
* Στα Νοσοκομεία μας, με ευθύνη της Πολιτείας δεν έχουμε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Δημιουργούμε χώρους με επάρκεια, εκ των ενόντων.
* Η καλή ενημέρωση των Πολιτών, επιβραδύνει την πίεση εκδήλωσης κρουσμάτων.
Στο σημείο αυτό αποχώρησα, ικανοποιώντας το επίμονα επαναλαμβανόμενο αίτημα του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζου, για να διευκολύνω την συνέχιση της σύσκεψης.
Ως εκ τούτου, γράφω κάποια από όσα πληροφορήθηκα εκ των υστέρων.
** Έχει ζητηθεί ενίσχυσης Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
** Οφείλουμε να προστατεύουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που αποτελούν την κατ’ εξοχήν ευάλωτη κατηγορία. Εμείς, αντιθέτως, έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος στην προστασία των παιδιών που, όμως δεν νοσούν ή νοσούν ιδιαιτέρως ελαφρά.
** Να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας.
** Να μην τρίβουμε μάτια, μύτη και στόμα, με τα χέρια.
** Να μη φταρνιζόμαστε παρά μόνο αν προστατεύουμε το στόμα μας με τον αγκώνα και όχι με τις παλάμες.
** Αν υποψιαστούμε ότι έχουμε νοσήσει ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ή στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Τους καλούμε να έρθουν να μας πάρουν με προφύλαξη, για να μη συμβάλουμε στην μετάδοση του ιού.
Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου