Η Μάχη του Βαρθολομιού το 1825

601

Ενόψει της γιορτής της 25Ης Μαρτίου, από το sait skalistirinews βρίσκουμε άλλη μια στιγμή της ένδοξης Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Γεώργιος Κουρκούτας

Γράφει ο Γιώργος Κουρκούτας

Φιλόλογος – Ιστορικός ερευνητής

και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας

για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία

Αν διαβάσει κανείς την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, από αυτές που έχον καθιερωθεί στα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια μας, θα διαπιστώσει ότι η Ηλεία του 1821 ή έχει περιθωριοποιηθεί ή έχει αποσιωπηθεί εντελώς. Ωστόσο, εκδηλώσεις σαν την σημερινή, που τιμούν αληθινά τους Ηλείους αγωνιστές της Εθνεγερσίας δίνουν την δική τους απάντηση στην αδράνεια, την σιωπή ή την ανιστόρητη λήθη. Η εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Βαρθολομιού που τελείται συνεχώς για χρόνια, μπροστά στο άγαλμα του Καπεταν Βέρρα, έχει αγκαλιαστεί ως μια ελάχιστη ευγνωμοσύνη στην Ιστορία του τόπου από τους άρχοντες και τον Λαό, από την Εκκλησία και την μαθητιώσα Νεολαία, από όλους τους πολίτες του Βαρθολομιού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πηνειού.

Η Μάχη του Βαρθολομιού έγινε κατά τις 9 με 11 Νοεμβρίου 1825, καθώς οι Τουρκοαιγύπτιοι υπό τον Χουσεΐν Μπέη κατευθύνθηκαν στο Βαρθολομιό.Τους πρώτους 100 εχθρικούς ιππείς αντιμετώπισαν οι Έλληνες στο Βαρθολομιό και έστειλαν τις οικογένειες τους στο Κάστρο Χλεμούτσι και 100 Έλληνες γύρισαν να αντιμετωπίσουν στο Βαρθολομιό τους εισβολείς. Οι τελευταίοι είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τους χίλιους. 

Εδώ για μια ακόμη φορά επαναλήφθηκε το πνεύμα των Θερμοπυλών και απέδειξαν οι αγωνιστές την πίστη τους στην Ελευθερία του Γένους. Κάτι που επετεύχθη λίγα χρόνια μετά. Σήμερα ας ελπίσουμε ότι τέτοιοι Ήρωες και τέτοιοι Αγώνες δεν θα ξεχαστούν και θα αποτελούν πρότυπο για όλους. Πρότυπο για το Παρόν και το Μέλλον των Ελλήνων. Το Μέλλον όλων μας.

Περισσότερα και ΠΗΓΗ: εδω