Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα. (Νίκος Καζαντζάκης)- Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

461

Γράφει ο… Χάρης Μιχαλακόπουλος

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα αφιερώσω κάτι σε αυτές που πράγματι κάνουν εφαρμογή στη πράξη τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, έτσι τουλάχιστον όπως τα θεωρώ εγώ και όπως τελικά κατέληξα μετά από ατέλειωτες σκέψεις και συνειρμούς στο τι αξίζει να γραφτεί και να επανέλθει στη μνήμη όλων μας, ως ένας μικρός φόρος τιμής σε γυναίκες που οφείλουμε πολλά. Γυναίκες που χάρη σε αυτές όλοι μας τώρα(αυτή τη στιγμή που διαβάζουμε ή γράφουμε ή ακούμε μουσική ή βλέπουμε TV)  ήσυχα πίνουμε το καφέ μας, παίζουμε με τα παιδιά μας, φιλοσοφούμε ακατάπαυστα ως Έλληνες και τελικά απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.

 

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

«Δεν θα γίνουμε πουτ@νες και τα παιδιά μας δώρα στους παιδόφιλους ¨πολιτισμένους¨ βορειοευρωπαίους”»!

Αυτό είναι το μήνυμα από τις Γυναικάρες, τις Λιονταρίνες Κούρδισσες Πεσμεργκά!

Δεν έβαλαν τα παιδιά τους σε μια σαπισμένη βάρκα και δεν μπήκαν οι ίδιες στα δουλεμπορικά του Ερντογάν, εγκαταλείποντας την πατρίδα για να περάσουν το Αιγαίο και τελικά να βγάζουν selfi με άψογα βαμμένο νύχι,με πανάκριβο κινητό και χρυσαφικά…

Με το όπλο στο χέρι τσακίζουν τους Τούρκους, τους αποκεφαλιστές, τους φονιάδες-μισθοφόρους της πολιτισμένης δύσης, Υποκλινόμαστε!

Αυτές είναι οι «Αμαζόνες» των Κούρδων που τρέμουν οι Τούρκοι!

Οι Κoύρδισσες αμαζόνες που έσπερναν τον τρόμο στους τρομοκράτες του ISIS αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα τουρκικά στρατεύματα. Ανέκαθεν οι Κούρδοι είχαν στις στρατιωτικές τάξεις τους γυναίκες μαχητές. Μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου, όμως, οι Κούρδισσες αντάρτισσες διακρίθηκαν στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και κατάφεραν να συγκροτήσουν τα δικά τους τάγματα. Αρχικά ξεκίνησαν να πολεμούν μαζί με τα στρατιωτικά σώματα των ανταρτών και το 2013 δημιουργήθηκαν οι Γυναικείες Μονάδες Προστασίας (YPJ), δηλαδή το γυναικείο τμήμα των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) των Κούρδων. Τα δύο στρατιωτικά τμήματα ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας. Στη μάχη που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές για να καταλάβουν το Κομπάνι τον Μάρτιο του 2019 οι γυναίκες του YPJ έδωσαν σκληρές μάχες με όπλα και χειροβομβίδες και ειδικεύονται στον ανταρτοπόλεμο. Κατά την τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» τον Μάρτιο του 2018 πολέμησαν σε σφοδρές μάχες στο πλευρό των Κούρδων μαχητών. Μάλιστα η τελειωτική ήττα των τζιχαντιστών στο προπύργιο τους, την Ράκα δόθηκε με μία μάχη, όπου επικεφαλής των δυνάμεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ήταν η διοικητής Ρότζντα Φιλάτ

 

Η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας θα μπορούσε να είχε  μια υπέροχη ζωή. Δεν τα κατάφερε. Το νήμα της ζωής της κόπηκε ,μέσα στα χαλάσματα κάποιου βομβαρδισμένου κτιρίου στη Συρία. Ήταν λοχαγός του στρατού της Συρίας. Το όνομά της Ρέεμ Χασάν. Πολέμησε μέχρι τέλους τους φανατικούς του ISIS.

 

Η κυρία στη φωτογραφία είναι ένα από τα επίλεκτα στελέχη των Δυνάμεων Πεζοναυτών. Ταυτόχρονα είναι μια στοργική και αφοσιωμένη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της.

Η πεζοναύτης και αλεξιπτωτίστρια Δήμητρα Καραούζα δηλώνει υπερήφανη ότι πάνω απ’ όλα βάζει την πατρίδα και τα δύο παιδιά της που μεγαλώνει μόνη της.Ένα παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Μια γυναίκα που κατάφερε να υπερνικήσει όλες τις δυσκολίες για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα να φορέσει τον πράσινο μπερέ. Προφανώς τώρα θα είναι στον Έβρο ή σε κάποιο νησί ή νησίδα του Αιγαίου και θα φυλάει ¨Θερμοπύλες¨ μακριά από τα παιδιά της, για να παίζουν ανέμελα όλα τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα και τα παιδιά των άλλων Ελληνίδων μανάδων.