ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

193

Γράφει η Θέκλα Μεταξά ερευνήτρια αστρολογίας…

Αυτές τις μέρες όλος ο πλανήτης χορεύει τον χορό της επιδημίας, ή μάλλον των επιδημιών και των ιώσεων, και ζει με το φόβο της πιθανής πανδημίας. Και όχι άδικα. Και ο φόβος συνοδεύεται από αγανάκτηση, διότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε το πώς και το γιατί.

Θυμήθηκα τα μαθήματα ιατρικής αστρολογίας που είχα πάρει και αναρωτήθηκα πώς οι πρόγονοί μας θα μπορούσαν ίσως να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο θέμα, μιας επιδημίας ή πανδημίας. Είναι γνωστός ο λοιμός που είχε αποδεκατίσει τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Και θα αναρωτηθείτε «τι σχέση έχει η αστρολογία με την ιατρική». ΕΧΕΙ. Και πολύ μεγάλη μάλιστα.

Ιπποκράτης

Η μελέτη της πλανητικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούσε αντικείμενο μελέτης της ιπποκράτειας διδασκαλίας. Ο Ιπποκράτης αναφερόταν στις επιρροές που δέχεται ο οργανισμός του ανθρώπου από τις κινήσεις των άστρων. Μελετούσε ιδιαίτερα ορισμένες ημερομηνίες που συνέβαιναν πλανητικά φαινόμενα, όπως η ανατολή και η δύση των πλανητών, οι ισημερίες και οι τροπές του Ήλιου. Το ίδιο βάρος στις αστρικές επιδράσεις έδινε και ο Γαληνός, ενώ ο Δημόκριτος διαπίστωνε τη σχέση των άστρων με την υγεία των ανθρώπων. Ο Διοκλής ο Καρύστιος (375-295 π.χ.χ) ελάμβανε υπ’ όψιν του τις κινήσεις της Σελήνης και γνώριζε τις επιδράσεις του σεληνιακού φωτός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δημόκριτος

Η ακτινοβολία του Ήλιου και των άλλων ουρανίων σωμάτων, επιδρά στο νευρικό σύστημα και στον ψυχισμό των ανθρώπων. Η Σελήνη, η ταυρόκερως Μήνη, όπως αποκαλείται η Σελήνη στον Ορφικό της ύμνο, σχετίζεται με τα υγρά του σώματος, κατά συνέπεια με το ανθρώπινο αίμα. Μήνη=μήνας=έμμηνα=αίμα.

Ο Πλάτων ασχολήθηκε  ιδιαίτερα με την αστρολογία που τη θεωρούσε κλειδί για την τάξη και τη λειτουργία του σύμπαντος. Γι’ αυτόν τα άστρα ήταν θεϊκά και αναλλοίωτα όντα και μιλούσε για την κάθοδο της ψυχής στην υποσεληνιακή σφαίρα μέσα από τις τροχιές των πλανητών.

Γαληνός

Η ουσία των πλανητών είναι η ίδια με την ουσία της οργανικής και ανόργανης ζωής πάνω στη Γη. Τόσο στο σύμπαν(μακρόκοσμο), όσο και στη Γη(μικρόκοσμο), όλα είναι κατασκευασμένα από τα 4 γνωστά στοιχεία, Πυρ, Αέρα, Ύδωρ, και Γη. Και η πεμπτουσία όλων- ο Αιθήρ. Με τον ίδιο τρόπο είναι δομημένος και ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι πρόγονοί μας το γνώριζαν καλά αυτό, και το εφάρμοζαν στην ιατρική. Αλλά τότε, ο νους των ανθρώπων ήταν δεκτικός, οι οφθαλμοί ανοιχτοί, και η επιστήμη δεν διαχωριζόταν από την φιλοσοφία.

Ο προσδιορισμός των ευνοϊκών και των δυσμενών ημερών, ήταν απαραίτητος για τους γιατρούς –και όχι μόνο- για να μελετήσουν τις επιδράσεις που είχαν οι πλανήτες στον ανθρώπινο οργανισμό, τη συγκεκριμένη στιγμή, και για να διευκολύνουν την ίαση του ασθενούς.

 Ο Ουίλλιαμ Λίλλυ έλεγε« Ο γιατρός που θα αρχίσει θεραπεία σε ασθενή κατά την ώρα του Άρη, θα βρει τον ασθενή του μη συνεργάσιμο και περιφρονητικό, απρόθυμο για τη θεραπεία, δεν θα πάρει την αμοιβή που θα ζητήσει, και θα νοιώσει ταπεινωμένος».

Ο υπολογισμός των κατάλληλων ημερών ήταν μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και κατασκεύαζαν ημερολόγια ακριβείας, και μηχανισμούς που προέβλεπαν τις φάσεις και τις κινήσεις της Σελήνης και των άλλων πλανητών(Μηχανισμός Αντικυθήρων).

Είπαμε «ο σοφός κυβερνάει τ’ άστρα», και σοφός είναι όποιος έχει τη Γνώση. Χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες. Ο μονοκόμματος τρόπος σκέψης, δεν προάγει τίποτα, δεν δημιουργεί τίποτα.