Παναγιώτης  Νίκας, «απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα»

70
Παναγιώτης Νίκας. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Στη δήλωση αυτή προέβη ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χθες  Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, λέγοντας :

«Λυπόμαστε κι εγώ και οι 17 σύμβουλοι που είναι μαζί μου, για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είναι τρομερά βεβαίως αυτά που συμβαίνουν, αν σκεφτούμε ότι εγκαίρως ψηφίσαμε και τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό και προωθήσαμε και το ζήτημα της τουριστικής προβολής, όλα τους κρίσιμα ζητήματα -κι αυτά παρά τις προσφυγές οι οποίες έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εμπόδια στην εξέλιξη αυτών των μεγάλων ζητημάτων.

Ακούγονται όμως πολλά και διάφορα, ιδιαίτερα από τον προηγούμενο περιφερειάρχη ο οποίος σε κάθε συνεδρίαση επιτίθεται είτε στον κ. Μητσοτάκη, είτε στον κ. Σαμαρά, είτε στον κ. Καραμανλή, με τους οποίους θεωρεί τον εαυτό του ισοϋψή. Προφανώς είναι αντιληπτό ότι σε όλα αυτά δεν χωρούν λογικές απαντήσεις.

Εκείνο, όμως, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι επλήγη η Μεσσηνία, η περιοχή από την οποία προέρχομαι, εξ αιτίας συμπεριφορών του προηγούμενου περιφερειάρχη προς αντιπεριφερειάρχες· και αυτά τα οποία έγιναν με τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη και στη συνέχεια με την κυρία Αλειφέρη -όλα αυτά τα οποία συνέβησαν- διέλυσαν κυριολεκτικά τον διοικητικό μηχανισμό σε μια μεγάλη περιοχή. Κι αυτά δεν πρέπει να ξανασυμβούν.

Και σε κάθε περίπτωση, εμείς απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουν πλέον σημασία οι εκλογές, τελειώσανε. Ας αποδεχθούμε το αποτέλεσμα κι ας προχωρήσουμε μπροστά. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει το έργο και η αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι οι κοκορομαχίες».

Επίσης είπε:

 «Είπα και πριν ότι σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο προηγούμενος περιφερειάρχης αναφέρεται στον κ. Μητσοτάκη -είχε γίνει και μια συγκέντρωση στην Τρίπολη, πολύ κακής υποδοχής-, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καραμανλή. Προφανώς θεωρεί τον εαυτό του ισοϋψή πολιτικά με αυτούς, δεν το κατανοώ αυτό.

Ιδιαίτερα για τον κοριό. Αυτή η ιστορία είχε παρενέργειες, ήταν μία τραγωδία και μία κωμωδία, και έπληξε διοικητικά τη Μεσσηνία. Εφόσον το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, δεν γνωρίζω πού είναι, δεν ξέρω σε τι αναφέρεται και σε τι σκοπεύει και θεωρώ πολύ σωστή την τακτική να μην του απαντώ. Νομίζω ότι με τον καιρό θα ηρεμήσουν τα πράγματα».

Για το θέμα του ελέγχου δήλωσε:

 «Ολοκληρώθηκε η έρευνα, παραδόθηκε ο σχετικός τόμος με τα συμπεράσματα. Η περιφερειακή μας αρχή δεν είναι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε θα κάνουμε χαρτοπόλεμο να βριζόμαστε στους δρόμους. Παραδόθηκαν τα αποτελέσματα και στην κυβέρνηση, στον υπουργό Εσωτερικών, εστάλησαν και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία θα μελετήσει το θέμα -ενδεχομένως να κάνει και κάποια περαιτέρω έρευνα- και μετά την απάντηση της ΕΑΔ θα δοθούν προφανώς τα πορίσματα στα οποία έχει καταλήξει η διεθνής εταιρεία.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μη βιάζεστε, όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Προφανώς, όμως, δεν έχει καμία ουσία να ξεκινήσει κανένας χαρτοπόλεμος που θα στηρίζεται σε ένα πόρισμα μια ιδιωτικής εταιρείας, όσο σπουδαία κι αν είναι αυτή. Για το θέμα αυτό θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα στους επικεφαλής των παρατάξεων, στον προηγούμενο περιφερειάρχη, στους δημοσιογράφους, για να τα δουν, να τα μελετήσουν.

Σκοπός είναι να έχουμε μια καλύτερη πορεία από αυτή που υπήρχε. Αυτός είναι ο σκοπός, δεν είμαστε εδώ ούτε δικαστές για να δικάζουμε, ούτε εισαγγελείς να κατηγορούμε. Υπάρχουν ασφαλώς διάφορα στοιχεία, αυτά θα αξιολογηθούν από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας».