Παγκόσμια πατέντα από μικρούς μαθητές στην Αχαΐα

73

Οι Έλληνες μαθητές του εργαστηρίου Robotica.gr έδειξαν πάλι τη ξεχωριστή και μοναδική ευφυΐα της φυλής μας. Δημιούργησαν ένα πρότυπο σύστημα που έχει σχέση με την καθημερινότητα όλων μας και  θα το παρουσιάσουν στην προκριματική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής First Lego League (FLL) στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα.

Πρωτότυπη «πατέντα»! Μαθητές της Αχαΐας μηδενίζουν τον χρόνο αναμονής στον ασανσέρ

Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως αυτό της Πάτρας, οι περισσότεροι κάτοικοι προτιμούν ένα διαμέρισμα και μάλιστα οι πιο πολλοί σε πολυώροφες πολυκατοικίες. Έχετε σκεφτεί όμως πόσο χρόνο δαπανά ένας κάτοικος ετησίως περιμένοντας τον ανελκυστήρα να έρθει στο ισόγειο όταν επιστρέφει στην πολυκατοικία του ή στον όροφό του όταν πρόκειται να φύγει από αυτό; Μη σας κάνει εντύπωση αν σας πούμε ότι ο καθένας μας περιμένει κάθε χρόνο συνολικά πάνω από δύο ολόκληρες ώρες τον ανελκυστήρα να έρθει προτού ανοίξουμε την πόρτα του…

Οχτώ μαθητές 10-14 ετών από την Αχαΐα, ερεύνησαν και διαπιστώνοντας τα παραπάνω υπολόγισαν ότι όλοι μαζί οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας δαπανούν 1800 ώρες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στην αναμονή του ανελκυστήρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, περιμένουμε κάθε ημέρα χρόνο ίσο με 75 ημέρες! Και αυτό μόνο στην περιφέρειά μας. Φανταστείτε πόσος είναι ο χρόνος αναμονής σε παγκόσμιο επίπεδο!

Οι μαθητές του εργαστηρίου Robotica.gr, όπως αναφέρεται, “κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί με οικονομικό τρόπο (κόστους ελάχιστων ευρώ ανά κάτοικο) να ενσωματωθεί στους υπάρχοντες ανελκυστήρες των πολυκατοικιών, είτε αυτοί είναι σύγχρονοι με ηλεκτρονικούς πίνακες είτε παλαιού τύπου-μη αυτόματοι. Το σύστημα αυτό ονόμασαν “Fast Elevator Project” ή εν συντομία “Fast.EL” και θα παρουσιάσουν πρώτη φορά την ιδέα τους στην προκριματική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής First Lego League (FLL) στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα. Όπως μας είπαν, δεν υλοποιείται πουθενά παγκοσμίως κάτι αντίστοιχο και λειτουργεί ιδανικά για πολυκατοικίες που αποτελούνται κυρίως από διαμερίσματα-κατοικίες”.

Οι μαθητές που απαρτίζουν την ομάδα: Ασημάκης Φωτήλας, Βέρα Ράπτη, Δημήτρης Παπακώστας, Δημήτρης Στεργιάκης, Δημήτρης Τσιμπούρης, Κωνσταντίνος Βαφέας, Μιχάλης Κούσκουρης, Σωτήρης Κούλης, μαζί με τους προπονητές τους Περδίκη Δήμητρα και Τσιμπούρη Ανδρέα, θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ιδέα τους υλοποιημένη σε πρωτότυπη μορφή μέσω του παγκόσμιου διαγωνισμού με θέμα “City Shaper” (Διαμόρφωση μιας καλύτερης πόλης για τους κατοίκους της), παράλληλα με τη διαγωνιστική δοκιμασία του ρομπότ που κατασκευάζουν εδώ και μήνες πάνω στην πίστα του διαγωνισμού.

 ΠΗΓΗ: ΕΔΩ