Η ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ δεν ξέχασε τους Ήρωες των Ιμίων

105
Αθάνατοι!

Ετελέσθη σήμερα, για μία ακόμη χρονιά, στον Πύργο Ηλείας (Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας) μνημόσυνο για τους ήρωες των Ιμίων από την δημοτική παράταξη “ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ στον Δήμο Πύργου” και το νεοσύστατο “Δίκτυο Πολιτών Ηλείας”.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα, πλήρες αληθειών και μηνυμάτων, από την ομιλία του Κυριάκου Βασιλάρα, Αξιωματικού ΠΝ ε.α.

«Τιμούμε σήμερα την μνήμη 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τριων συναδέλφων και φίλων, του Κυβερνήτη του Ε/Π Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του Συγκυβερνήτη Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του χειριστή ραντάρ επιφανείας Έκτορος Γιαλοψού.

Έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος με το ελικόπτερο Π/Ν 21 στις Ελληνικές βραχονησίδες των Ιμίων και όχι στις γκρίζες βραχονησίδες που κατάφερε η εθνοπροδοτική κυβέρνηση του Σημίτη με την στάση του κατά την διάρκεια της κρίσεως. Η οποία κυβέρνηση, αν μας άφηνε εκείνο το βράδυ να κάνουμε αυτό για το οποίο εκπαιδευτήκαμε και ορκιστήκαμε, να είσαστε σίγουροι πως η Τουρκία θα είχε πάθει μεγάλη ζημιά και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά τώρα.

Ξεκίνησαν την πτήση τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μια αποστολή απλή, αλλά μια αποστολή αυτοκτονίας, όμως δεν δειλίασαν. Δυστυχώς, όμως αυτή ήταν η τελευταία τους πτήση. Έφυγαν όπως φεύγουν οι ήρωες, με το κεφάλι ψηλά,όπως άλλωστε αρμόζει σε έναν Έλληνα ήρωα.

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας είναι λίγο πολύ γνωστά. Το ελικόπτερο απονηώθηκε από την Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ για εντοπισμό ύπαρξης Τούρκων καταδρομέων στην μία εκ των δύο βραχονησίδων. Μετά από 4 διελεύσεις πάνω από αυτήν και τον εντοπισμό των Τούρκων καταδρομέων, αυτό έφυγε με σκοπό να έρθει για προσνείωση στη Φ/Γ. Στην επιστροφή και σε απόσταση περίπου 2-3 ν.μ από τις βραχονησίδες, έχοντας συνεχώς επικοινωνία με την Φ/Γ εξέδωσε σήμα κινδύνου (MASTER CAUTION) και σε λίγο χάθηκε κάθε επαφή με αυτό.
Κατέπεσε κοντά στην νήσο Καλόλιμνο, παρασέρνοντας στον θάνατο και τους 3 επιβαίνοντες. Με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίσαμε τα πρώτα συντρίμια από το μοιραίο Ε/Π.

Ελπίζω και εμείς όταν και όποτε μας χρειαστεί η Πατρίδα να είμαστε εκεί».

Βασιλάρας Κυριάκος
Σημαιοφόρος ΠΝ ε.α