Εκδήλωση για τους αξιωματικούς που έπεσαν σε ΙΜΙΑ και ΚΙΝΑΡΟ

102

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, για τους αξιωματικούς που έπεσαν σε ΙΜΙΑ και ΚΙΝΑΙΡΟ εν ώρα Υπηρεσίας, διοργανώνεται από την ΕΑΑΝ Ηλείας, τη Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 και ώρα 09:00 πμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Πύργου.

Θα ακολουθήσει καφές στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

 Με τιμή:

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΝ Ηλείας Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Ζώης Υφαντής Π.Ν.

                Η Ιστορία του περαστικού στη Κίναιρο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Κίναιρο

Τρεις Αξιωματικούς έχασε το ΠΝ το 2016. Μαύρη επέτειος της συντριβής του ελικοπτέρου Αγκούστα Μπελ, που είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ. Ενάμιση χρόνο μετά το πόρισμα έριχνε όλη την ευθύνη για τη τραγωδία στον ισχυρό άνεμο. Το ελικόπτερο είχε συντριβεί σε ορεινό όγκο στη νήσο Κίναρο. Νεκροί ήταν ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ο χειριστής επιφανείας ραντάρ Λευτέρης Ευαγγέλου.

              Η Ιστορία του περαστικού στα Ίμια το 1996

Τούρκοι <δημοσιογράφοι> πατούν στα Ίμια και υποστείλουν την Ελληνική σημαία

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική). Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απογειώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo).

Οι ήρωες των Ιμίων

Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση.[ Ωστόσο, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί μέχρι και σήμερα επίσημα, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο