Ένα σημαντικό βιβλίο, ενός σημαντικού αρχαιολόγου που ζήτησε και κέρδισε την Ελληνική ιθαγένεια

220
Ο Στέφανος Μίλερ, μπροστά υπήρξε κορυφαίος υπερασπιστής της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Το βιβλίο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ, με τίτλο “Η Νεμέα και Εγώ” (Εκδόσεις Καπόν) θα παρουσιασθεί σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 19.00, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής εταιρείας Αθηνών.

Εκτός από τον συγγραφέα του βιβλίου, που διέθεσε ολόκληρη την ζωή του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας και την αναβίωση των “Νεμέων αγώνων” της αρχαιότητας, θα μιλήσουν και οι Χαράλαμπος Κριτζάς (Επ. Δ/ντής Επιγραφικού Μουσείου) και Γιάννης Λώλος (αν. καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας Παν. Θεσσαλίας).

Την εκδήλωση που θα συντονίζει ο Δρ. Νίκος Χαροκόπος (Δρ. Κλασσικής Αρχαιολογίας), θα χαιρετίσουν οι:

Χρίστος Δήμας: Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας.

Κωνσταντίνος Φρούσιος: Δήμαρχος Νεμέας.

Σπυρίδων Κυριάκος: Πρόεδρος Συλλόγου Αναβίωσης Νέμεων Αώνων.

Γιώργος Αγουρίδης: Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια παρουσίαση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων του καθηγητή Μίλλερ στη Νεμέα, μια αυτοβιογραφία, μια ιστορία της τοπικής κοινωνίας με πολλά ανέκδοτα περιστατικά, μια περιγραφή της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου 180 περίπου στρεμμάτων, με περίφραξη που πλαισιώνουν κυπαρίσσια, η ανέγερση ενός αρχαιολογικού μουσείου, η αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων, η αναστήλωση έξι κιόνων του ναού του Νεμείου Διός, που προστίθενται στους τρεις που παρέμεναν πάντοτε όρθιοι — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του έργου ζωής του συγγραφέα. Η υπερηφάνειά του γίνεται ίσως περισσότερο φανερή όταν εξιστορεί τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην πραγματοποίηση του ονείρου του και την αναπτυσσόμενη υπερηφάνειά τους για το δικό τους έργο, όπως και για το δικό του.