Μια ρηξικέλευστη πρόταση για αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα

203
ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ

Γράφει ο Εχετλαίος….

Αν η Κυβέρνηση είναι ειλικρινής και δεν παίζει κάποιο παιχνίδι σε βάρος της χώρας και του λαού, έχω την τιμή να της κάνω την εξής πρόταση, που θα εκμηδενίσει το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι όταν πλέον θα έχουν πατήσει το πόδι στα νησιά μας οι διάφοροι «επενδυτές».

Ούτε να τους πνίξουμε, ούτε να τους απωθήσουμε, αλλά αντίθετα να τους περιποιηθούμε ανθρωπιστικά. Προτείνω λοιπόν την εξής λύση, που είναι απείρως πιο φθηνή, πιο αποτελεσματική και πιο άμεση και που δεν θα χωράει καμία αμφισβήτηση από την Τουρκία, αν θέλει να διατηρήσει τη «μάσκα» του φρουρού των ροών που δείχνει προς την Ευρώπη και που πληρώνεται αδρά για αυτό.

Η Κυβέρνηση να ναυλώσει με έξοδα της ΕΕ. 2-3 κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 2.000-2.500 ατόμων το καθένα. Τα πλοία αυτά θα είναι διαμοιρασμένα στο βόρειο και στο νότιο Αιγαίο σε μόνιμη βάση και πάντα εν πλω με 1-2 κόμβους. Τα πλοία θα είναι σε άμεση επαφή με τα λιμενικά σκάφη της περιοχής που θα επιχειρούν στις “διασώσεις” και όταν τα άτομα θα περισυλλέγονται από τη θάλασσα, θα μεταφέρονται κατευθείαν στα πλοία, χωρίς να πατήσουν ποτέ στο νησί. Εκεί, θα βάζουν ζεστά ρούχα, θα σιτίζονται, θα ψυχαγωγούνται και θα περιμένουν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Πάνω στα πλοία θα βρίσκονται κλιμάκια διαπιστευμένων εκπροσώπων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex-ΕΕ, οι οποίοι θα καταγράφουν τους επιβιβαζόμενους και πιθανόν να ξεκινάει και μια πρώτη διαδικασία εν πλω για όσους ζητούν άσυλο. Με βάση το μέσο ρυθμό άφιξης 300-400 λαθρομεταναστών την ημέρα, το κάθε πλοίο θα μπορεί να γεμίζει από επιβάτες κάθε 5-6 ημέρες. Όταν το πλοίο γεμίζει, θα κατευθύνεται στο πλησιέστερο τουρκικό λιμάνι, όπου θα αποβιβάζει τους επιβάτες του με την εγγύηση του Τούρκου εκπροσώπου ότι έγινε νόμιμα η επιστροφή τους και ότι έτυχαν καλής μεταχείρισης (για να μην μας κατηγορεί η Τουρκία για “ανθρώπινα δικαιώματα”). Εκεί, ας περιμένουν την έγκριση του ασύλου τους. Αν αυτό γίνει για λίγους μήνες, στο τέλος δεν θα περνάει ούτε σπάρος από την Τουρκία.

Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι έτσι θα πάψουν να τρώνε χρήμα τα κοράκια των ΜΚΟ, οι διάφοροι προμηθευτές κέτερινγκ, οι «δικαιωματάκηδες», και οι επαγγελματίες ανθρωπιστές. Άρα το πρόβλημα είναι ότι θα κοπεί η ατέλειωτη «μάσα» στο όνομα της «αλληλεγγύης».

 Ιδού, λοιπόν, όποιος θέλει να δώσει λύση αποδεκτή και ανθρωπιστική. Ειδάλλως, ας πέσουν οι μάσκες!