Η Κόρινθος διεκδικεί τον τίτλο της Πρώτης Πρωτεύουσας του νεώτερου Ελληνικού Κράτους

230

Ο Δήμος Κορινθίων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο να τιμήσει και να αναδείξει την ανακήρυξη της Κορίνθου ως 1ης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους. Είναι εκδηλώσεις που γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου.

Για να τονισθεί η βαρύτητα που αποδίδει η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος θα παραχωρήσει αύριο Τρίτη 28.01.20 και ώρα 12:00 σχετική συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Όπως ο ίδιος δηλώνει «Πρόκειται για την ελάχιστη αναγνώριση και απόδοση τιμής στο υψίστης σημασίας ιστορικό γεγονός που προέκυψε από τις εργασίες της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου (20.12.1821 – 25.01.1822) και οδήγησε στην εγκατάσταση της «Προσωρινής Διοικήσεως» και της «Εθνικής Βουλής» στην Κόρινθο (σημερινή Αρχαία Κόρινθο)».

Στο επιβλητικό αυτό κτίριο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη, λειτούργησαν το πρώτο Νομισματοκοπείο από το οποίο κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα καθώς και το Εθνικό Τυπογραφείο από το οποίο τυπώθηκαν το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, Προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει η πρόσκληση της συνέντευξης αιτιολογώντας τις εκδηλώσεις, «Στην Κόρινθο, έπειτα από 4 αιώνες δουλειάς, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσία του Ελληνικού Έθνους θέτοντας τις βάσεις της οργάνωσής του όπως ακριβώς αποφάσισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου».

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την προσεχή Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 10:00 π.μ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαία Κόρινθο.