Αφιερώνεται στον Μάκη Βορίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την έκθεση Agrotica

99
Αντιγράφω από το fb της Elena Namini
«Ανοίγει η Agrotica σήμερα, στην Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της χώρας, αλλά και ευρύτερα της NA. Ευρώπης. H 28η κατά σειρά. Γεράσαμε πηγαίνοντας στην Agrotica… Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η συμμετοχή εκθετών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες της γεωργίας θα είναι παρούσες. Εμπορικοί επισκέπτες, παρά αγρότες, αναμένεται να είναι η πλειοψηφία. Δηλωτικό ότι η αγροτική ανάπτυξη μετατίθεται από τα χέρια των αγροτών, σε αυτά των επιχειρηματιών. Αναμενόμενο. Η αγροτική επιχειρηματικότητα ζητά εξειδίκευση και νεότητα. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας παραμένει ανειδίκευτος και γηρασμένος. Μόλις το 7% είναι οι νέοι άνθρωποι και μετά βίας, το 2% με πτυχιακή εξειδίκευση.

Τα νούμερα περί ανάπτυξης, δεν με έπεισαν ποτέ. Ίσως επειδή τριγυρνώντας ανά την Ελλάδα και συνομιλώντας με πλείστους αγρότες και αγροτικές συλλογικότητες, παρατηρώ τις παθογένειες να μην έχουν εκλείψει ποτέ. Παρατηρώ την αγροτιά να ετοιμάζεται να βγει στον δρόμο, καθιερωμένα πλέον κάθε τέτοια εποχή. Παρατηρώ και το υπουργείο να υπεραρέσκεται σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες και τίτλους. Υπάρχουν και πολύ αξιόλογα στελέχη στο ΥΠΑΑΤ, οφείλω να πω. Χάρηκα όταν διάβασα την ένταξη τους σε διάφορες θέσεις. Ήλπιζα περισσότερα από αυτούς, παρά από τους επικεφαλής. Κάπου τους “φυλάκισαν” μάλλον…

Τέλος πάντων…
Εύχομαι μετά και την φετινή πολυπληθή Agrotica, να υπάρξουν περισσότερες εφαρμογές από ότι συνήθως υπόσχονται οι θεωρίες και οι παράλληλες ημερίδες. Να υπάρξουν εφαρμογές με διασπορά ανά αγροτική Περιφέρεια και με επαρκή συμμετοχή νέων αγροτών».

Elena Namini