Σύλλογος  Εκπ/κών Πρωτ. Εκπ/σης Τριφυλίας για υποβάθμιση αργίας Τριών Ιεραρχών από Ιερώνυμο και Ζαχαράκη

75

Ο Σύλλογος στρέφεται κατά της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για τη «σοφή» όπως αναφέρουν σκέψη της και την αλλεπάλληλη αλλαγή εγκυκλίων, όπως και κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, σημειώνοντας πως «είναι αναρμόδιος να μιλά για τους εκπαιδευτικούς σαν να ήταν φυσικός προϊστάμενός τους» , με αφορμή τη δήλωσή του πως η αργία είναι για τους τεμπέληδες.

«Η υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών «ανοίγει την όρεξη» για υποβάθμιση και άλλων επίσημων αργιών. Το μπούμερανγκ γυρίζει σε αυτόν που το εκσφενδονίζει»

 Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:

«Κι ήταν, λέει, το έτος 1842 μ.Χ. όταν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη τότε Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρας αφιερωμένης στην παιδεία και στα γράμματα. Κι είναι, λέει, 15 Ιανουαρίου 2020 όταν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, έχει τη «σοφή» σκέψη να αλλάξει την απόφαση της 10ης Ιανουαρίου που έστειλε στα σχολεία όλης της επικράτειας για τον τρόπο εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Στις 10 Ιανουαρίου έλεγε πως «δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής…». Στις 15 Ιανουαρίου λέει πως «πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα… Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας».

Αναρωτιόμαστε: Τι γνώμη θα είχαν οι ίδιοι οι «τρεις μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος» για την εντός πέντε ημερών απότομη αλλαγή της απόφασης από μεριάς του υπουργείου; Ποιοι σύγχρονοι «φωστήρες» την εμπνεύσθηκαν; Αναρωτιόμαστε: Πότε μια περίσταση, ένα γεγονός, ένα άτομο ή άτομα τιμώνται ουσιαστικότερα, περισσότερο και καθιερώνονται στη συλλογική μνήμη; Όταν κάνεις σύντομη αναφορά σε αυτούς και μετά από λίγη ώρα επανέρχεσαι στη δουλειά, να συνεχίσεις την «εργασιακή ρουτίνα»; Την ίδια στιγμή που οι καθιερωμένες -καλώς και απ’ αιώνων- γιορτές και επέτειοι μας βγάζουν από την «εργασιακή ρουτίνα» για να εμβαθύνουμε περισσότερο σε άλλα νοήματα.

Όσον αφορά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου -ο οποίος συντάσσεσαι με την απόφαση της υφυπουργού- ότι «έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες», μας κάνει να συμπεράνουμε πως από το 1842 που ισχύει αυτή η γιορτή είναι άκρως εσφαλμένη απόφαση! Φυσικά και είναι αναρμόδιος να μιλά για τους εκπαιδευτικούς σαν να ήταν φυσικός προϊστάμενός τους! Καθείς εφ’ ω ετάχθη και με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους των εκπαιδευτικών και των κληρικών.

Εν κατακλείδι, ποιος θα κερδίσει με τα εντελώς καινούργια «ήθη»; Ας ζητηθεί ανατροφοδότηση από μαθητές, δασκάλους, γονείς, ιερείς για τον νέο τύπο εορτασμού. Πότε ήταν καλύτερα; Και, αφού μπορούν κι αλλάζουν οι εγκύκλιοι μέσα σε πέντε ημέρες, μπορούν να σκεφθούν και κατόπιν ωρίμου σκέψεως, να αποφασίσουν εκ νέου για την 30ή Ιανουαρίου 2021. Προλαβαίνουν! Αυτή η υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών «ανοίγει την όρεξη» για υποβάθμιση και άλλων επίσημων αργιών… Το μπούμερανγκ γυρίζει σε αυτόν που το εκσφενδονίζει!».

 ΠΗΓΗ: ΕΔΩ