Ο Δήμος Άργους Μυκηνών τίμησε τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Πανανά τοποθετώντας την προτομή του σε κεντρικό σημείο του Άργους

213

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Πανανά από τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο παρουσία εκπροσώπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Υποναύαρχο Ιωάννη Δριμούση  Υπαρχηγό Στόλου, συγγενών του εκλιπόντος και αυτοδιοικητικής ηγεσίας του τόπου.

Η προτομή του Ήρωα ευρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, έμπροσθεν της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης, επί της οδού Σιμιτζοπούλου στο Άργος.

Το άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν τιμές  στον Αντιναύαρχο Πανανά ο οποίος θυσίασε τη ζωή του στις  11 Φεβρουαρίου του 2016 πετώντας, σε διατεταγμένη αποστολή, με ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συνετρίβη στην βραχονησίδα  Κίναρος, πλησίων των ακτών της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος με την σύντομη ομιλία του έκανε πολλούς να δακρύσουν και ακόμη πιο πολλούς να νοιώσουν υπερήφανοι για την απόφαση τιμής του Ήρωα πιλότου, που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου.

Είπε ο Δήμαρχος μιλώντας για τον γεννημένο στο Άργος Ήρωα:

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό και η Βουλή των Ελλήνων έκαναν όσα οι σχετικές διατάξεις επιβάλουν. Εκπροσωπήθηκαν στην εξόδιο ακολουθία και στο μνημόσυνό σου. Σου απένειμαν μετά θάνατο τον βαθμό και την σύνταξη του Αντιναυάρχου. Υιοθέτησαν και φροντίζουν τα παιδιά σου.

Παρέλειψαν όμως κάτι. Δεν σε πέρασαν στα σχολικά βιβλία σαν παράδειγμα αξιωματικού –φύλακα της ελευθερίας των Ελλήνων, από την υπαρκτή και διαρκή απειλή της ρεβανσιστικής Τουρκίας. Δεν σε κατέγραψαν στην ιστορική μνήμη του Έθνους.

Αυτή την παράλειψη ήρθε να καλύψει ο Λαός μας.

Σε εκατοντάδες εκκλησιές γίνεται κάθε χρόνο το μνημόσυνό σου από ανώνυμους Έλληνες.

Ο Πειραιάς, έδωσε το όνομά σου σε οδό της πόλης.

Η Κεφαλονιά ονόμασε την πλατεία στο Ληξούρι με το όνομα σου.

Η Κύπρος, έστησε μαρμάρινο μνημείο μνήμης στον Δήμο Αραδίππου.

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, απ’ όπου και κατάγεσαι, ο αρχαιότερος δήμος της Ευρώπης, σε τιμά με την σμίλευση της προτομής σου. Έτσι η εικόνα σου, όπως και η πράξη σου, δεν θα σβήσουν ποτέ.

Ήσουν μόλις 34 χρονών και η γυναίκα σου σε περίμενε να γυρίσεις για να φέρει στον κόσμο το παιδί σου, όταν ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έδωσε τη διαταγή, την μοιραία εκείνη νύχτα της  11ης Φεβρουαρίου 2016,  να σηκώσετε το ελικόπτερο ΑΒ-122. Πετάξατε όπως προέβλεπε η άσκηση και οι διαταγές σε χαμηλό ύψος, με άσχημο καιρό και συνθήκες που ήταν οι ίδιες ακριβώς με τις συνθήκες ενός πιθανού πολέμου. Γνώριζες τον κίνδυνο μα δεν αρνήθηκες.

Ο όρκος… το καθήκον… η αποστολή… ήταν αυτά που σε οδηγούσαν. Αυτά που ξεχωρίζουν τους κοινούς θνητούς από τους Ήρωες!

Αντιναύαρχε Κωνσταντίνε Πανανά, πιστεύω ότι μας ακούς και μας βλέπεις.  Σου λέω λοιπόν ότι, …οι Έλληνες θα διαβάζουν τις ονομασίες των οδών, θα στεφανώνουν τα μνημεία που στήνονται προς τιμήν σου και θα κοιτάζουν τη μορφή σου στις προτομές που σμιλεύονται για σένα. Θα ψάχνουν και θα μαθαίνουν ότι, ΕΣΥ αντιναύαρχε Κωνσταντίνε Πανανά, ήσουν ένας από εκείνους τους ξεχωριστούς που, διαχρονικά, είχαν τάξει την ζωή τους στον διαρκή αγώνα προάσπισης της δικής μας ελευθερίας. Που δεν γνώρισες τον αγέννητο γιό σου, γιατί σου έλαχε η σκυτάλη που κρατούν οι  Ήρωες στον δρόμο της θυσίας. Που έκανες τα παιδιά σου παιδιά μας και την σύζυγό σου αδελφή μας.

Αντιναύαρχε Κωνσταντίνε Πανανά, η θυσία σου σε κατέγραψε στην Ιστορική Συλλογική Μνήμη του Λαού των Ελλήνων και όλοι εμείς σου υποσχόμαστε ότι θα παραμείνεις για πάντα… ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!»

(Το VIDEO της τελετής και οι ομιλίες του Υποδιοικητού του Στόλου και του Δημάρχου Άργους Μυκηνών ΕΔΩ )

Η προταμή του ήρωα αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Πανανά, στο Άργος.