Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται-Ο «ουροβόρος»

323

Γράφει η Θέκλα Μεταξά ερευνήτρια-αστρολόγος

Η Ιστορία είναι κύκλος που δεν διακόπτεται ποτέ. Οι πρόγονοι μας πίστευαν πως κάθε τέλος είναι το ξεκίνημα για κάτι καινούριο. Αυτή την άποψη τη συμβόλιζαν με το σχήμα του «ουροβόρου», ενός ερπετού που κρατούσε στο στόμα την ουρά του, σχηματίζοντας έτσι ένα κύκλο.

Στην αστρολογία οι εκλείψεις διαδέχονται η μια την άλλη. Συνήθως κάθε ηλιακή έκλειψη ακολουθείται από μια σεληνιακή, και πολλές φορές έχουμε και το σχήμα σεληνιακή – ηλιακή – σεληνιακή. Τα γεγονότα που συμβολίζει κάθε έκλειψη, έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα που συμβολίζει η επόμενη, σαν να συμπληρώνει η μια την άλλη.

Οι εκλείψεις ταξινομούνται μέσα σε ομάδες, που ονομάζονται «ομάδες Σάρος». Κάθε κύκλος Σάρος αφορά μια περίοδο 18 ετών, 11 ημερών και 8 ωρών. Δηλαδή, παρόμοιες εκλείψεις συμβαίνουν κάθε 18 χρόνια, 11 ημέρες και 8 ώρες. Το θέμα είναι πολύπλοκο και ίσως αναλυθεί κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, μας απασχολεί το νόημα των τελευταίων δυο εκλείψεων, μιας ηλιακής που συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, και μιας σεληνιακής που συνέβη στις 10 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Πιστεύω πως αυτές οι 2 εκλείψεις, κρύβουν πολύ σημαντικά μηνύματα για τις εξελίξεις όλης της χρονιάς.

Ήδη έχω αναφερθεί στους συμβολισμούς αυτών των 2 εκλείψεων. Πηγαίνουμε 18 χρόνια πίσω, και βλέπουμε πως στις 14 Δεκεμβρίου του 2001 είχαμε μια ηλιακή έκλειψη στο ζώδιο του Τοξότη, και μια σεληνιακή στο ζώδιο του Καρκίνου στις 30 Δεκεμβρίου. Οι πρόσφατες εκλείψεις έγιναν η μεν ηλιακή στο ζώδιο του Αιγόκερου, η δε σεληνιακή στο ζώδιο του Καρκίνου,  με διαφορά ολίγων μοιρών από τις προηγούμενες του 2001, όπως συμβαίνει πάντα στον κύκλο Σάρος.

Αν ανατρέξουμε πίσω στα γεγονότα που συνέβησαν στις αρχές του 2002, μετά τις εκλείψεις του τέλους του 2001, θα δούμε ότι το πρώτο και κυριότερο γεγονός αφορά οικονομικά θέματα, και συγκεκριμένα την καθιέρωση του Ευρώ σαν επίσημου νομίσματος στις χώρες τις Ευρωζώνης. Οι συνέπειες για την Ελλάδα μετά την καθιέρωση του Ευρώ αποδείχτηκαν τραγικές, και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση είχαν σαν αποτέλεσμα- εκτός των άλλων- και την δραματική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων. Είναι η εποχή μιας σκληρής λιτότητας, που διαρκεί και κλιμακώνεται ακόμα.

Έχει προηγηθεί η αεροπορική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, με τα 3.000 θύματα, και με αυτή την αφορμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ξεκινάει τον πόλεμο κατά της «παγκόσμιας τρομοκρατίας», ένα πόλεμο αμφισβητούμενης νομιμότητας, που διέλυσε το Ιράκ και κατέστρεψε έναν μεγάλο και αρχαίο πολιτισμό.

Το τέλος του 2019 και το ξεκίνημα του 2020 βρίσκουν την ίδια περιοχή της Ανατολής σε παρόμοια εμπόλεμη κατάσταση, μόνο που τώρα τη διάλυση της χώρας φέρνουν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Έχει προστεθεί και η καλπάζουσα επεκτατικότης της Τουρκίας εις βάρος της Πατρίδας μας,  οι εδαφικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις σχετικά με τα θαλάσσια οικόπεδα, το μεταναστευτικό, χωρίς να λείπει και η ασφυκτική οικονομική λιτότητα που έχει αγγίξει τα όρια της αντοχής του κόσμου. Είναι αδύνατον να απαριθμήσω τα θλιβερά γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ότι ξεκίνησε από το τέλος του 2001 συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020. Οι κύκλοι Σάρος χρειάζονται προσεκτική μελέτη. Η Ιστορία είναι κύκλος και επαναλαμβάνεται.