Υποκρισία, Λαϊκισμός, Εμπάθεια και Μικρότητα

427

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Είναι ένα άρθρο που δεν θα ήθελα να το γράψω. Και δεν θα ήθελα γιατί, εκ των πραγμάτων θα εκληφθεί ότι στρέφεται κατά προσώπων ενώ στην πραγματικότητα είναι μια φωνή αποδοκιμασίας των υποκριτικών, ανεύθυνων και λαϊκίστικων κραυγών που παραπληροφορούν και διαστρέφουν το πολιτικό κριτήριο των Πολιτών.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αναφέρομαι στο Γηροκομείο του Δήμου Ναυπλιέων, το γνωστό σε πολλούς ως Ίδρυμα “Μαρία Ράδου”. Ένα Ίδρυμα που, αν και είναι προβληματικό στη λειτουργία του και παθητικό στα οικονομικά του (τα τελευταία 20 χρόνια), προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προνοιακής μορφής σε υπερήλικες, μοναχικούς και οικονομικά αδύναμους Ναυπλιώτες. Συμπολίτες που, τις προηγούμενες δεκαετίες, με προσπάθεια και στερήσεις, ουσιαστικά δημιούργησαν το Ναύπλιο όπως το γνωρίζουμε και το απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Η παράταξη «Ανάπλι εμπρός», ουσιαστική διάδοχος (σε μικρογραφία) της «άλλης πρότασης», με επικεφαλής τον Κώστα Καράπαυλο, κάνει συνεχή πολιτική σπέκουλα χρησιμοποιώντας το οικονομικό αδιέξοδο του Γηροκομείου. Με «αιχμή του δόρατος» την υπαρκτή -θέλω να πιστεύω- ευαισθησία προς τους γέροντες και τους εργαζόμενους, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή με επιχειρήματα που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής κακότητας. Αποδεικνύεται όμως ότι αγνοούν το νομικό καθεστώς που διέπει το Ίδρυμα, την λειτουργία του και την περιουσία του. Αποκρύπτουν συνειδητά τους ισχύοντες περιορισμούς και τον αγώνα που γίνεται επί δεκαετίες για να κρατηθεί ζωντανή η σπουδαία αυτή κοινωνική δομή που κληροδότησε στο Δήμο Ναυπλιέων η ευεργέτης Μαρία Ράδου.

Μιλάνε (σωστά) για συσσώρευση χρεών που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και προτείνουν ως λύση την διοργάνωση μιας συναυλίας με πιθανό κέρδος 20.000 ευρώ. Μιλάνε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος και παραβλέπουν ότι τα γρανάζια της πολιτειακής νομοθεσίας και της κρατικής μηχανής λειτουργούν ως καταστροφικό εμπόδιο, σε κάθε ευκαιρία αξιοποίησης που υπήρξε ή δημιουργήθηκε. Μιλάνε για να μιλάνε! Στο τέλος, πιστεύουν και όσα λένε. Επειδή έχουν ως παράταξη πλήρη πολιτική ασυλία ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις και οι δηλώσεις τους τυγχάνουν υπερβολικής (αναλογικά) δημοσιογραφικής προβολής, δημιουργούν στρεβλές αντιλήψεις περί του τι πραγματικά συμβαίνει αλλά και των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται άνθρωποι και κοινωνία για να λειτουργεί το Ίδρυμα.

Την τοποθέτηση του Κώστα Καράπαυλου στην ρηξικέλευθη πρόταση του Δημάρχου Ναυπλιέων  για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. την χαρακτηρίζω ως υποκριτική, εκδικητική και  εμπαθή. Δεν μπορεί ο Κώστα Καράπαυλος να λέει «Οι συνέπειες που έχει ένας οικονομικά ενεργός πολίτης, όταν αναλαμβάνει πρόεδρος ενός καταχρεωμένου Ιδρύματος, είναι εξουθενωτικές για τον ίδιο. Καταστρέφεται οικονομικά» και συγχρόνως να καλεί τον Δημήτρη Κωστούρο να αναλάβει προσωπικά αυτή τη θέση. Δεν μπορεί να επικρίνει τον Κωστούρο λέγοντας «Ο κ. Δήμαρχος πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος, ως Δήμαρχος, να αναλάβει την θέση του Προέδρου» δηλώνοντας συγχρόνως ότι «αν ο κ. Αναγνωσταράς αρνηθεί την ηλεκτρική θέση του Προέδρου του Γηροκομείου θα το αποδεχθώ και δεν θα τον ψέξω». Ούτε βέβαια να τον κατηγορεί ότι «ο κ. Δήμαρχος μεταθέτει την ευθύνη αυτή στον πολιτικό του αντίπαλο!!», όταν ως παράταξη, επί μήνες του ζητούσαν να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Και τώρα που ο Δήμαρχος, λειτουργώντας στα πλαίσια της ενωτικής –συνθετικής αντίληψης που τον διακρίνει τους καλεί σε θέσεις ευθύνης αυτοί να λένε «ΟΧΙ ή Ναι μεν αλλά».

 

Όσον αφορά τον τ. Δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά, του προτείνω να ξαναδιαβάσει τι γράφει στην ανακοίνωσή του, με την οποία αρνείται την ομόφωνη επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου (μετά από πρόταση του Δημάρχου) για να αναλάβει την Προεδρία του Ιδρύματος Μαρία Ράδου προκειμένου να εφαρμόσει τις πολιτικές που λέει ότι έχει για να το εξυγιάνει (Ψήφισαν και όλα τα παρόντα μέλη της παράταξής του). Γράφει ο κ. Αναγνωσταράς «Τζάμπα μάγκας κ. Δήμαρχε είναι αυτός που σε ένα  τόσο καυτό θέμα όπως είναι το Γηροκομείο, αρνείται να αναλάβει την Προεδρία του Ιδρύματος».  Και συνεχίζει «Μπες μπροστά, ανέλαβε Πρόεδρος με όλες τις συνέπειες που θα επωμισθείς και τότε θα σε πούμε Μάγκα».

Είναι άδικη μια τέτοια συμπεριφορά, προς ένα Δήμαρχο που δηλώνει δημοσίως ότι «Θα επιχειρήσω να συνεργασθώ μαζί με την αντιπολίτευση, δίνοντάς τους τις κορυφαίες θέσεις λήψεις αποφάσεων και δηλώνοντας ότι θα τους συμπαρασταθώ με κάθε τρόπο». Έναν Δήμαρχο που ξεκαθαρίζει πως «αν και πάλι αποδειχθεί πως είσαστε μόνο για λόγια και κατηγορίες, θα προτείνω λύσεις στα πλαίσια που ο νόμος προβλέπει».

 

Ανακεφαλαιώνοντας, έχω να πω.

Ο Κώστας Καράπαυλος και ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς ζήτησαν επίμονα και δημόσια συμμετοχή στην ευθύνη επίλυσης του προβλήματος Μαρίας Ράδου.

Ο Δημήτρης Κωστούρος τους την παραχώρησε, χωρίς όρους, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και με υπόσχεση πλήρους υποστήριξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο (απόντων των κ.κ.Αναγνωσταρά και Καράπαυλου και στις δύο συνεδριάσεις που συζητήθηκε το θέμα) αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΩΣ ότι αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου.

Τώρα, οι σκληροί επικριτές της πολιτικής Κωστούρου, όχι μόνον κάνουν κωλοτούμπα και γυρίζουν την πλάτη στην ανάληψη ευθύνης επίλυσης αλλά βγαίνουν και από πάνω κατηγορώντας τον Δήμαρχο ότι «στέλνει την μπάλα στην αντιπολίτευση!!!» Συγχρόνως όμως κοροϊδεύουν την κοινωνία λέγοντας «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε !!!»

Αυτές τις πολιτικές πρακτικές, εγώ της χαρακτηρίζω ως Υποκρισία, Λαϊκισμό, Εμπάθεια και Μικρότητα.